Waterschap Roer & Overmaas


onderhoud waterkeringen vast in plan 2009-2012

Waterschap legt beheer en onderhoud waterkeringen vast in plan 2009-2012

Reageren kan tot en met 29 september

Waterschap Roer en Overmaas heeft een plan opgesteld voor het beheer en onderhoud van waterkeringen om de veiligheid bij hoogwater te waarborgen en te voldoen aan de veiligheidseisen die hieraan worden gesteld. Het gaat hierbij om de kades langs de Maas waarvan het waterschap het beheer en onderhoud overgedragen heeft gekregen van Rijkswaterstaat. In het Beheersplan Waterkeringen 2009 - 2012 staat beschreven hoe het beheer en onderhoud aan de waterkeringen wordt uitgevoerd, welke eisen er gesteld worden aan nieuwe waterkeringen en staat beschreven wat het allemaal kost. Jaarlijks begroot het waterschap 3 ton aan exploitatiekosten. In het plan staat 6 ton aan investeringskosten opgenomen.

In het plan staat onder meer dat er periodiek een toets plaatsvindt of de waterkeringen nog wel voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen. Dit beheersplan betreft de waterkeringen langs de Maas. In totaal heeft het waterschap circa 77 km aan waterkeringen in zijn werkgebied.

De waterkeringen langs de Maas in Limburg moeten een waterstand met een herhalingskans van 1/250 per jaar kunnen keren. Momenteel voldoen nog niet alle keringen aan die gestelde norm. Daarom is Maaswerken momenteel nog bezig deze waterkeringen langs de Maas te verhogen.

Het waterschap beheert zowel groene als grijze keringen. Groene keringen zijn met gras beklede dijklichamen, grijze keringen bestaan geheel of gedeeltelijk uit harde constructies zoals kademuren. Zowel bij de groene als de grijze keringen komen (waterkerende) kunstwerken voor, bestaande uit duikers met afsluitkleppen, coupures, stuwen, pompen en demontabele keringen.

Tot en met 29 september kunnen inwoners van het werkgebied van Roer en Overmaas nog reageren op het plan. Het beheersplan ligt van 18 augustus 2008 t/m 29 september 2008 ter inzage bij de gemeente (Of klik hier (1,26 MB) (pdf) voor de digitale versie). Eind november wordt het Beheersplan Waterkeringen 2009 - 2012 voorgelegd aan het Algemeen Bestuur om het plan vast te stellen.

Het beheersgebied van Roer en Overmaas omvat het zuidelijke deel van de Provincie Limburg. De totale oppervlakte is 95.000 hectare en er wonen in totaal ongeveer 750.000 mensen.