Lijst Smolders Tilburg
Postbus 1037
5004BA Tilburg
www.lijstsmolders.nl

LIJST SMOLDERS TILBURG

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Tilburg

Betr.: Vragen ex. art. 47 Reglement van Orde 14 augustus 2008

Tilburgers worden te eenzijdig geïnformeerd over de Mega-Mall

Na het zomerreces moet de Tilburgse gemeenteraad een besluit nemen over de vestiging van een mega Mall, een gigantisch groot winkelcentrum aan de rand van de stad. De gevolgen zullen groot zijn. De LST ziet zeker kansen maar ook bedreigingen Buurgemeenten als Breda hebben al eerder 'nee' verkocht aan de Amerikaanse investeerders. De Lijst Smolders wil dat de gemeente Tilburg haar inwoners goed informeert over de gevolgen van zo'n Mall en dat is tot nu toe zeker niet het geval. De minder leuke kanten van een Mall zullen ook verteld moeten worden.

Tot nu toe is de bevolking totaal niet geïnformeerd over mogelijke negatieve gevolgen van een Mall, zoals o.a. de enorme toename van het verkeer waardoor Tilburg nog verder dicht zal slibben. De gemeente heeft eerder ook al de wijk "Reeshof" volgebouwd en pas decennia later de noodzakelijke infrastructuur aangelegd met alle gevolgen van dien.

De komst van een Mega-Mall is te belangrijk om dat af te doen met 'n amateuristische raadpleging met een invulbon of iets dergelijks, zoals de eenmansfractie van de TVP onlangs nog voorstelde. De LST gaat in de eerstvolgende commissievergadering Modern Bestuur van 8 september voor een echt referendum pleiten en heeft dat dan ook al op de agenda gezet. Zo'n officieel referendum heeft echter totaal geen zin als de burgers slecht geïnformeerd blijven.

Een en ander noopt ons tot het stellen van onderstaande vragen :


1) Wilt u de burgers informeren dat de Mall geen prijsvechtend Outlet-Center wordt maar hoofdzakelijk winkels zal huisvesten in de duurdere prijsklasse?
2) Wilt u de burgers vooraf gaan informeren hoe u gaat voorkomen dat de wegen in en rondom Tilburg niet gaan dichtslibben bij de komst van de Mall?
3) Wilt u de burgers gaan informeren dat er een kans bestaat dat bij een komst van de Mall de winkelcentra's in de buurten wel eens op termijn kunnen verdwijnen, zoals de ervaring in Amerika leert en dat er in de binnenstad flinke leegstand kan ontstaan met verpaupering als gevolg?
4) Wilt u de burgers informeren dat met de komst van de Mall de luchtkwaliteit in Tilburg enorm zal verslechteren, door de toename van verkeer, ook ver buiten de regio?
5) Wilt u de burgers informeren dat de Mall het milieu flink zal gaan belasten, zowel direct als indirect?
6) Staat u net als de Lijst Smolders positief tegenover het houden van een echt referendum over de komst van de Mall.

Hans Smolders, Peter van den Hoven, Patrick v/d Wijgert, Arjen Roos, Harrie de Swart


---- --