BMW Nederland


De nieuwe BMW X5 Security kan elke uitdaging aan

15.08.2008

BMW presenteert de ideale combinatie van nieuwste beveiligingstechnieken en de veelzijdigheid van een sportieve vierwielaangedreven auto. Dankzij een extra zware bepantsering en een scala aan veiligheidsystemen beschermt de SAV zijn inzittenden maximaal in geval van calamiteiten. Deze zwaar beveiligde uitvoering van de BMW X5 rijdt bovendien sportief zoals men ook van de reguliere BMW X5 gewend is. Daarmee is het een unieke auto in zijn segment. Hij is geschikt voor het verkeer van alle dag en biedt speciale bescherming in extreme situaties zoals uitwijkmanoeuvres en rijden op onverhard terrein. Alle veiligheidsvoorzieningen worden al in de fabriek aangebracht, waardoor de BMW X5 Security niet anders oogt dan een reguliere BMW X5. Dit is een belangrijke factor voor de kopers van deze auto, zij hechten waarde aan discretie. Beschermingsniveau VR4
De BMW X5 Security is het enige voertuig in zijn klasse dat een compleet ballistisch beschermingsniveau van VR4 biedt. Ofwel: kogels van handwapens zoals een .44 Magnum, een .357 Magnum en een 9 millimeter Luger ketsen af op het B4 gecertificeerde materiaal van de auto. Het ballistische beschermingsniveau van VR4 is getest en gecertificeerd volgens de Europese richtlijnen. Bovendien heeft de keuringsinstantie op verzoek van BMW aanvullend getest met korte en lange afstandsbeschietingen onder hoeken van 45 en 90 graden. Ook deze tests doorstond de BMW met verve, waardoor de auto ook overeenkomstig gecertificeerd werd.

Op de zijpanelen, het dak, de voorzijde en de achterzijde van de auto is materiaal van een speciale in Nederland ontwikkelde high performance vezel toegepast. Sommige delen zijn nog eens extra versterkt met een kogelwerende staalsoort. De ramen zijn gemaakt van veiligheidsglas met een dikte van 22 millimeter en bieden eveneens ballistisch beschermingsniveau VR4. Het glas is bovendien gelamineerd. Als het breekt blijft het op zijn plek, zodat de inzittenden niet geraakt worden door rondvliegende stukjes. De kofferbak is ook gepantserd en daardoor een goede en veilige opbergplaats. Er kan meer dan 500 kilo bagage in worden meegenomen.

Aanvalsalarm en camera's
De BMW X5 Security is uitgerust met een intercomsysteem en een aanvalsalarm. Via de intercom is met de buitenwereld te communiceren zonder deuren of ramen te openen. Wanneer het aanvalsalarm afgaat, worden automatisch alle ramen en deuren afgesloten. De bediening van het systeem is subtiel weggewerkt achter een afdekplaatje. Dankzij het camerasysteem kan de bestuurder eenvoudig zien wat er achter de auto gebeurt, zonder achterom te hoeven kijken. De camera's in de voorbumper bieden zicht op wat er vóór de auto gebeurt. Daardoor heeft de bestuurder meer overzicht bij bijvoorbeeld het verlaten van drukke parkeerplaatsen of nauwe steegjes. De camerabeelden zijn te zien op de display van de iDrive-controller die in het instrumentenpaneel gemonteerd is.

Standaard af fabriek beveiliging
Alle veiligheidsvoorzieningen in de BMW X5 Security worden af fabriek geleverd. Daardoor kunnen de veiligheidsvoorzieningen in en rond het passagierscompartiment naadloos worden aangebracht. Kogels of andere fragmenten kunnen dus niet in het interieur doordringen op kritieke punten als verbindingsstukken en overgangsgebieden. Om het extra gewicht van alle veiligheidsvoorzieningen goed te verwerken, zijn speciale onderdelen van het onderstel aangepast. Zo werden onder meer de schokdempers, ophanging en software onder handen genomen. Onder de BMW X5 Security zijn speciale veiligheidsbanden gemonteerd die zelfs leeg nog tot 50 kilometer meegaan. En rijden met een snelheid van 80 km/u op lege veiligheidsbanden is geen probleem.

Rij-assistentiesystemen
Standaard is de BMW X5 Security uitgerust de rijdynamische systemen Adaptive Drive, wat overhellen van de carrosserie tegen gaat en Active Steering, wat zorgt voor nog meer stuurprecisie. En mocht de remkracht van de auto afnemen, bijvoorbeeld door extreem hoge temperaturen, dan grijpt de Dynamische Stabiliteits Controle (DSC) in. De zogeheten anti-fading support van dit systeem voorziet de auto in dat geval van extra remkracht. Veiligheid, dynamiek en bescherming: de BMW X5 Security biedt het dus allemaal op een premiumniveau. Deze auto is een sportieve vierwielaangedreven BMW, maar dan wel een met de uitzonderlijke veiligheidsvoorzieningen die BMW's Security-voertuigen kenmerken.

Dertig jaar ervaring
Slechts enkele autofabrikanten hebben een traditie in de bouw van gepantserde auto's. Al meer dan dertig jaar is BMW een van hen en biedt haar klanten exclusieve, betrouwbare en uitzonderlijk veilige voertuigen. Dit omdat bij de bouw van elke BMW Security, altijd rekening wordt gehouden met alle bestaande actieve en passieve veiligheidsaspecten. Als extra service voor haar klanten biedt BMW bovendien al ruim twintig jaar speciale rijvaardigheidstrainingen aan voor bestuurders van gepantserde voertuigen. Deelnemers kunnen kiezen uit diverse trainingniveaus, afhankelijk van eerder opgedane kennis. Het programma bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte waarbij de deelnemers leren omgaan met de gepantserde voertuigen. De trainingen worden wereldwijd gegeven door zeer ervaren instructeurs.