Oude auto geeft zakelijke rijder belastingvoordeel

15/08/2008 10:00

Kameel B.V.

In een tijd, waarin de kosten voor autorijden een explosieve stijging laten zien, valt er voor de zakelijke rijder een nog steeds onbekend belastingvoordeel te behalen. Zakelijke rijders kunnen een aanzienlijk bedrag besparen als zij een auto kopen van 15 jaar of ouder. Het voordeel kan voor een auto in de prijsklasse van EUR 35.000,- oplopen tot EUR 3770,- netto per jaar.

Veel zakelijke rijders zijn niet op de hoogte van een belastingmaatregel die zegt, dat over een auto van 15 jaar of ouder, geen 25% over de nieuwwaarde van de auto bij het inkomen moet worden opgeteld, maar slechts 25 % over de dagwaarde.

Een rekenvoorbeeld;

Stel de nieuwprijs van de auto op EUR 35.000,- Dan is de fiscale bijtelling EUR 8750,- per jaar, die bij een belastingdruk van 52% neer komt op een privé afdracht van EUR 4550,-

Indien de zakelijke rijder een auto van 15 jaar of ouder koopt met een dagwaarde van EUR 6000,- dan is de fiscale bijtelling EUR 1500,- Jaarlijks betaalt de zakelijke rijder dan EUR 780,- per jaar voor het privé gebruik van de auto. Een besparing in privé van EUR 3770,- netto per jaar. Kosten voor onderhoud, afschrijving, verzekering, wegenbelasting en brandstof zijn voor rekening van de zaak of van de eigen onderneming.

De belastingdienst (net als vele anderen) gaan uit van het feit, dat auto's van 15 jaar en ouder niet alleen economisch, maar ook technisch afgeschreven zijn en rijp zijn voor de sloop. Een jaar of 30 a 40 geleden zou deze stelling geklopt hebben gezien de kwaliteit van de auto's toen, maar de laatste 15 jaar is de technische vooruitgang zo groot, dat daar geen sprake meer van is. Vroeger was een auto bij 100.000 km aan een volledige revisie toe en tegenwoordig is hij bij die kilometerstand net "ingereden" . In tegenstelling tot vroeger zijn het plaatwerk en de lak van de huidige auto's bestand tegen de ergste kwellingen van buitenaf. Autofabrikanten geven niet voor niets tot 3 jaar garantie op de techniek ongeacht het aantal kilometers en zelfs tot 12 jaar garantie op het plaatwerk.

Er valt dus winst te behalen voor alle zakelijke rijders, die om welke reden dan ook, niet in een nieuwe auto willen of kunnen rijden, maar wel een goed en veilig vervoermiddel nodig hebben, tegen zo laag mogelijke kosten.

Kijk voor meer informatie op www.bijtellingvriendelijk.nl





https://www.bijtellingvriendelijk.nl