Gemeente Dordrecht

Première Philip Glass op carillon in Dordrecht

Onder de titel 'Glass on Bronze' start Boudewijn Zwart een serie concerten in Nederland waar muziek van Philip Glass wordt gespeeld. De première is op donderdagavond 21 augustus om 20.00 uur op de beiaard van de Grote Kerk. Het is voor het eerst dat een heel concert wordt gevuld met zogenaamde 'minimal music'. De muziek leent zich uitstekend op carillon. In feite is ook het klokluiden voorafgaande aan de concerten een vorm van repetitieve muziek.

Minimal Music
'Minimal Music' is de benaming van repetitieve muziek. Het genre is vooral in de jaren '60 ontwikkeld. Belangrijkste vertegenwoordigers zijn de componisten La Monte Young, Steve Reich, Terry Riley en Philip Glass. Het werk van andere componisten zoals Simeon ten Holt, Arvo Pärt, John Adams en Yann Tiersen is eveneens gebaseerd op de repetitieve muziek. Repetitieve muziek is een reactie op de doorwerkingtechnieken van de Westerse muziek. Waar in de Westerse muziek de tonen een onderlinge relatie, structuur en opbouw hebben, wordt dat in de repetitieve muziek achterwege gelaten. In die zin is de muziek wel exotisch te noemen, vergelijkbaar met de overlappingen van eenvoudige patronen in de Indonesiche gamelan-techniek. Door het eindeloos herhalen van motieven, worde n kleine subtiele details en veranderingen plotseling als gewichtig ervaren en kan de luisteraar zelf naar eigen believen melodielijnen en ritmische patronen ontdekken. Bij vermoedelijk geen ander muziekgenre ligt het acceptatievermogen zo ver uiteen als bij repetitieve muziek: óf men stoort zich mateloos aan de eeuwigdurende irritante herhalingen, óf men geeft zich eraan over als een weldadig meditatief bad van rust en sereniteit. Het is aan de luisteraar om dat voor zichzelf te bepalen.

Philip Glass studeerde aan de Julliard School of Music te New York en volgde daarna lessen in Parijs bij Nadia Boulanger. In 1966 reisde hij naar Noord-India, waar hij in contact kwam met Tibetaanse vluchtelingen. Hij noteerde Indische muziek in Westerse notatie.Dat heeft grote invloed gehad op de persoonlijke ontwikkeling van zijn muziekstijl. Hij componeerde diverse opera's ('Einstein on the Beach'), filmmuziek (Koyaanisqatsi), theatermuziek, symfonisch repertoire en kamermuziekwerken. Zijn pianostukken zijn overwegend melodisch en harmonisch van opzet.

Aan het slot van deze concertavond is er in 't Klockhuys aan de voet van de toren een vertoning van delen uit de film 'Koyaanisqatsi' met muziek van Philip Glass. Van harte aanbevolen!