Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

TORNADO-DUO BOOTH/NIEUWENHUIS DERDE NA EERSTE DAG SPELEN

Qindao / China, 15 augustus 2008

Op vrijdag 15 augustus 2008 eindigde het Nederlandse Tornado-duo Booth/Nieuwenhuis als derde in de enige race van de dag. Ondanks de weersvoorspellingen liet de aflandige wind lang op zich wachten in Qingdao. Pas eind van de middag woei het rond de tien knopen en was de bries stabiel genoeg voor een wedstrijd. De oranjezeilers hadden geen beste start en kwamen als zevende om de bovenboei. In het tweede kruisrak zeilden ze zich naar de derde plaats, die ze niet meer afstonden.

De oorspronkelijke start was om 13.00 uur gepland, maar op dat moment hingen er dikke wolken boven Qingdao. De bries was slechts vijf knopen sterk en veranderde geregeld van richting. Nieuwenhuis over wat er toen door hem heenging: "Geloof nooit de weerberichten. Kennelijk is het heel moeilijk om te zeggen wat de wind hier doet." Booth en Nieuwenhuis namen gisteren de moeilijke beslissing om de veelbesproken Code Zero (voorzeil) niet te gebruiken. Hun trainingspartners Lovell/Ogletree doen dat wel. Toen tegen het einde van de middag het startschot toch klonk, vlogen de Amerikanen van de lijn weg. Tot grote hilariteit van de toeschouwers. Booth en Nieuwenhuis vertokken hoog bij de boot, maar kwamen slecht uit. Nieuwenhuis: "We moesten daarom kijken waar de nieuwe wind vandaan kwam en dat was van links." Tactisch varen
Booth en Nieuwenhuis maakten een kleine klap naar echts om vrij te varen en gingen vervolgens overstag. Aan de linkerzijde van de baan pikten ze de verse bries op en rondden als zesde de boventon. In het spinnakerrak verloren ze een plekje, maar dit maakten ze in het tweede kruisrak ruimschoots goed. Nieuwenhuis: "Het ging vandaag niet over bootsnelheid, maar om de tactische klapjes en boothandeling." Zo schoven ze op naar de derde plek. "Dit is een lekker begin, maar we hebben nog de hele week te gaan", aldus Nieuwenhuis. De Grieken Paschalidis/Trigonis moesten de leiding afstaan aan de tweevoudige wereldkampioenen Echavarri/Paz (ESP).

Opmerkelijk was de voorlaatste plaats van de Amerikanen. Gedurende de race nam de wind iets toe, waardoor zij in het tweede kruisrak niet meer hun Code Zero konden inzetten. Voor de wind verloren ze beetje bij beetje. Volgens Booth kozen ze aanvankelijk ook de verkeerde kant: "De bovenboei lag heel dicht onder de kant. Zij voeren te lang door, terwijl je eigenlijk zo snel mogelijk van de wal weg moest gijpen." De tweevoudige olympische kampioenen Hagara/Steinacher uit Oostenrijk en de bronzen medaillewinnaars van Athene, Lange en Espinola uit Argentinië, gingen eveneens de mist in. Zij kozen in het eerste kruisrak voor de rechterkant en finishten achterin het veld van vijftien Tornado's. Het Belgische duo Brouwer/Godefroid kwam als elfde over de eindstreep.

Top vijf na één race:

* ESP - Echavarri/Paz

* GRE - Paschalidis/Trigonis

* NED - Booth/Nieuwenhuis

* UKR - Kalynchev/Shafranuyk

* AUS - Bundock/Ashby