Gemeente De Bilt


Herdenking Japanse Capitulatie

Op vrijdag 15 augustus a.s. om 13.30 uur zal bij het monument voor het gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven een korte herdenking plaatsvinden van de Capitulatie van Japan en derhalve het werkelijke einde van de Tweede Wereldoorlog. De burgemeester, de heer Gerritsen, zal bij de herdenking zijn en de aanwezigen toespreken.

Hierbij zullen de vele duizenden Nederlanders en Nederlandse onderdanen worden herdacht die ten gevolge van de Japanse bezetting in Azië het leven lieten, dan wel anderszins hierdoor werden getroffen.

De Koninklijke Landmacht zal de muzikale omlijsting verzorgen. Na de herdenking is er gelegenheid voor iedereen om zelf bloemen neer te leggen bij het monument. Na afloop is er traditiegetrouw koffie of thee met spekkoek. Herdenken

Sinds 1999 wordt op 15 augustus officieel gevlagd. Wij verzoeken u woensdag 15 augustus a.s. de vlag te hijsen als erkenning en nagedachtenis aan allen die de oorlog niet hebben overleefd. Bij het monument zal de vlag tijdens de herdenking half stok hangen. Omdat het de enige herdenking in deze regio is, wordt de herdenking steeds drukker bezocht.

Ook komen er steeds meer jongeren hun respect en erkenning tonen, terwijl zij de oorlog daar niet hebben meegemaakt. Tijdens de herdenking wordt in drie vazen voor elk jaar één rode roos geplaatst. Daarna plaatst iemand van de vierde generatie één witte roos - voor de toekomst - tussen de rozen.

N.B. : U wordt verzocht vrijdag 15 augustus a.s. om 13.15 uur aanwezig te zijn zodat de herdenking precies om 13.30 uur kan beginnen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw J. Hildering, T (030) 220 25 05.

Bilthoven, 4 augustus 2008