Gemeente Edam-Volendam

Zwemmen met astma en/of COPD in Zaanstad

Zwemmen met astma en/of COPD is dat mogelijk? Sinds een jaar wel! Zwembad Zaangolf is vorig jaar gestart met een zwemactiviteit voor mensen met astma en/of COPD in het nieuwe therapiebad. Vanaf 15 augustus aanstaande zijn echter alle baden in Zaanstad geschikt voor mensen met astma en/of COPD! U bent van harte welkom om al onze activiteiten te komen uitproberen!

Sporten is goed voor iedereen, ook voor mensen met longaandoeningen. Ademhalingsklachten hoeven niet perse een belemmering te zijn om meer te gaan bewegen. Door regelmatig te bewegen bevordert u niet alleen uw algehele gezondheid, maar u traint ook de zuurstofopname van uw spieren. U voelt zich beter en raakt minder snel vermoeid. Een goede conditie helpt klachten te voorkomen.

Uit onderzoek is gebleken dat sportende Nederlanders het meest van zwemmen houden. Het hebben van astma en/of COPD hoeft u daarin niet tegen te houden. Veel mensen met astma en/of COPD kunnen last hebben van de aanwezigheid van chloor in het water. In het therapiebad wordt sinds de opening gebruikt gemaakt van zoutelectrolyse om het water te reinigen, per 15 augustus aanstaande draaien alle baden van de Stichting Zwembaden Zaanstad op dit systeem. Hierdoor is de aanwezigheid van chloor minimaal ten opzichte van wat u normaal gewend bent.

Tevens is de hoge temperatuur en vochtigheid van de lucht zeer gunstig voor mensen met astma en/of COPD. Daar komt bij dat de lucht in het zwembad een stuk schoner is dan de buitenlucht die wordt ingeademd. Dit komt doordat de temperatuur in het therapiebad iets hoger ligt, met als gevolg dat deze activiteiten het meest geschikt zijn voor mensen met een zwaardere astma en/of COPD aandoening.

Tijdens de zwemactiviteit wordt rekening gehouden met de persoonlijke grenzen van de deelnemers. Jeanet Wolters, instructrice in Zaangolf zegt hierover: Bij deze doelgroep zie je veel niveauverschil, het is belangrijk hier in de les rekening mee te houden. Ook de deelnemers zelf leren hun eigen grenzen te respecteren. Jeanet geeft aan dat in de opbouw van de les veel rekening wordt gehouden met de ademhalingsproblemen van de deelnemers. Zo wordt regelmatig een korte pauze ingelast en worden oefeningen op een manier uitgevoerd dat de ademhaling zo goed en makkelijk mogelijk plaats kan vinden of op een wijze dat de ademhalingsspieren worden getraind. In de lessen wordt een evenwicht gevonden tussen activiteit en ontspanning. Daarnaast speelt gezelligheid binnen de lessen ook een erg belangrijke rol.

Wilt u het zwemmen voor mensen met astma en/of COPD zelf uitproberen? Dat kan! Neemt u dan contact op met zwembad Zaangolf, Wezelstraat 1b te Koog aan de Zaan, telefoon: (075) 687 15 40. Voor meer informatie over de activiteiten en de tijden kunt u ook terecht op de website www.szz.nl . Tevens kunt u voor meer informatie over deze activiteit of andere aangepaste sportactiviteiten contact opnemen met de regiomedewerker aangepast sporten (tijdelijk alleen op woensdag te bereiken), telefoon (075) 653 99 71 of email:
jstroo@sportservicezaanstad.nl.