Tweede Kamer der Staten Generaal

Voorzitter Tweede Kamer ontvangt vrouwelijke Voorzitters van Huizen van Afgevaardigden

Den Haag, 7 augustus 2008 vl/mm

VOORZITTER TWEEDE KAMER ONTVANGT
VROUWELIJKE VOORZITTERS VAN HUIZEN VAN AFGEVAARDIGDEN

De Voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi A. Verbeet, ontvangt op vrijdag 15 en zaterdag 16 augustus 2008 in Amsterdam de vrouwelijke Voorzitters van de Huizen van Afgevaardigden van Oostenrijk, Estland en Hongarije.

De deelnemende Voorzitters mevrouw B. Prammer (Oostenrijk), mevrouw E. Ergma (Estland), mevrouw K. Szili (Hongarije) en mevrouw Verbeet ontmoeten elkaar regelmatig. Tijdens deze ontmoetingen wisselen zij ervaringen uit en bespreken zij zowel de ontwikkelingen in de eigen, nationale, parlementen maar ook de samenwerking tussen de parlementen van de lidstaten van de Europese Unie.

Gespreksthema's tijdens de ontmoeting in Amsterdam zijn onder meer interparlementaire samenwerking en de rol van vrouwen in de interculturele dialoog. Eind 2007 hebben de Europese Raad en het Europees Parlement op voorstel van de Europese Commissie besloten om 2008 te benoemen tot jaar van de interculturele dialoog. De bijeenkomst sluit hierbij aan.

Daarnaast blikken de vrouwelijke Voorzitters terug op het thema 'Vrouwen in de politiek'. Dit thema was in juni 2008 tijdens de conferentie voor de Voorzitters van de parlementen van de lidstaten van de Europese Unie in Lissabon op verzoek van de vrouwelijke parlementsvoorzitters geagendeerd.

De Voorzitters worden op zaterdag avond 16 augustus ontvangen voor een diner in de ambtswoning van de burgemeester van Amsterdam, de heer J. Cohen.