Gemeente Purmerend

Purmerend drie dagen lang Internationale Marktstad

11 augustus 2008

Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 augustus is er in de binnenstad van Purmerend een Internationale warenmarkt. Tachtig handelaren uit twaalf verschillende landen van binnen en buiten Europa brengen dan landgebonden of streekgebonden producten aan de man. De Internationale Markt wordt op vrijdag 15 augustus om 08.30 uur officieel geopend door de Purmerendse wethouder Berent Daan van Economische Zaken. Dit gebeurt tijdens een Internationaal Marktontbijt met tweehonderd genodigden op drie terrassen op de Koemarkt, het centrale plein in de binnenstad van Purmerend. De openingstijden van de Internationale Markt zijn op vrijdag 15 augustus en zaterdag 16 augustus van 10.00 tot 21.00 uur en op zondag 17 augustus van 11.00 tot 17.00 uur. De Internationale Markt wordt muzikaal omlijst met optredens van straatartiesten en muziekgezelschappen.

Purmerend Internationale Marktstad
Het is voor de tweede keer dat in Purmerend een Internationale Markt plaatsvindt. De eerste editie, in 2006, trok circa 150.000 bezoekers uit Purmerend en de verre omgeving. Purmerend is al meer dan zeshonderd jaar Marktstad en werd vooral bekend door de grote openlucht veemarkt op en rond de Koemarkt. Nu deze veemarkt vanwege verschillende veeziekten de laatste jaren en vernieuwde wet- en regelgeving de binnenstad heeft verlaten, is de Internationale Markt een nieuwe en eigentijdse invulling van het begrip Marktstad. Behalve bij het publiek is de Internationale Markt na 2006 ook bijzonder populair bij internationale handelaren. De organisator van de markt, Euro Market Festival, heeft deze keer zelfs handelaren moeten afwijzen of op een wachtlijst geplaatst. Bijzonder is de aanwezigheid van een vijftal Tsjechische handelaren afkomstig uit de Purmerendse partnerstad Jihlava. Op uitnodiging van de Stichting Purmerend 2000 Plus en de gemeente Purmerend komen ook zij naar Purmerend om hun regioproducten te verkopen.

De Internationale Markt 2008 wordt georganiseerd door de Stichting Purmerend 2000 Plus in samenwerking met de gemeente Purmerend en het Purmerendse bedrijfsleven.
De Stichting Purmerend 2000 Plus richt zich met stadsmanagement op economische promotie van Purmerend. De Stichting is een samenwerkingsverband tussen winkeliers, bedrijven en gemeente. De Rabobank Waterland ondersteunt stadsmanagement door kantoorruimte en faciliteiten beschikbaar te stellen.