Gemeente Moerdijk


Moerdijkbrug volledig open

Renovatie eerder dan verwacht afgerond

Vanaf vrijdag 15 augustus 06.00 uur kan het verkeer op de A16 Moerdijkbrug weer volledig over alle rijstroken rijden. In de nachten tussen 12 en 15 augustus worden de laatste werkzaamheden uitgevoerd en worden alle borden op de oorspronkelijke plaats teruggehangen. Daarna wordt de brug volledig opengesteld voor het verkeer en behoort de langdurige verkeershinder tot het verleden. In de weken na 15 augustus vinden nog enkele afrondende werkzaamheden plaats, maar deze worden in de nachtelijke uren uitgevoerd en veroorzaken naar verwachting geen verkeershinder.

Technisch proces verwerking HSB goed onder controle

Het onderhoud aan de Moerdijkbrug bestond uit het versterken van de constructie van de brug met Hoge Sterkte Beton (HSB), een innovatief product dat in Nederland voor het eerst op zon grote stalen brug wordt gebruikt. Versterking was nodig omdat het stalen rijdek van de brug kampte met scheurvorming door vermoeiing. De versterking van de rijbaan in de richting Breda is goed verlopen. Ondanks de start in de winterperiode kan de brug zelfs drie weken eerder worden opengesteld dan aanvankelijk gedacht. Rijkswaterstaat heeft daarbij veel geleerd van de eerdere versterking van de rijbaan in de richting Rotterdam, die technisch minder soepel verliep. Het vlotte verloop van de werkzaamheden aan de rijbaan richting Breda is mede te danken aan de inzet van de aannemer die de werkzaamheden zeer strak gepland heeft.

Moerdijkbrug voorbeeld voor aanpak andere stalen bruggen

Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat de scheurvorming in het stalen rijdek gestopt is na het aanbrengen van HSB op de brug. De minister van Verkeer en Waterstaat heeft in april al aan de Tweede Kamer laten weten dat de ervaringen met het versterken van de Moerdijkbrug worden meegenomen bij de aanpak van de stalen bruggen die de komende jaren nog versterkt moeten worden, zoals de Galecopperbrug (A12 bij Utrecht) en de brug over de Waal bij Ewijk (A50). Begin september maakt minister Eurlings het maatregelenpakket voor de aanpak van tien stalen bruggen bekend.

Mobiliteitsmaatregelen en verkeersmaatregelen

Om het verkeer tijdens de werkzaamheden aan de Moerdijkbrug zo goed mogelijk te laten doorstromen, heeft Rijkswaterstaat twee mobiliteitsmaatregelen ingezet. Tussen 16 april en 4 juli konden automobilisten die vaak tijdens de avondspits over de Moerdijkbrug reden meedoen aan FileMijden. Voor elke keer dat zij in de avondspits de Moerdijkbrug richting Breda meden, ontvingen zij een beloning van 4 euro. Ongeveer 2700 automobilisten namen deel; zij zorgden dagelijks voor zon 900 mijdingen. Dat is ruimschoots boven het streefaantal van 2000 deelnemers en 400 tot 800 FileMijdingen per dag. Daarnaast is het P+R-terrein bij NS station Lage Zwaluwe met 200 gratis parkeerplaatsen uitgebreid. Vanuit Lage Zwaluwe rijdt in de spits elk kwartier een trein naar Dordrecht/Rotterdam en vice versa. Automobilisten werd zo een slim en gemakkelijk alternatief geboden voor hun reis over de Moerdijkbrug. Het effect van de mobiliteitsmaatregelen wordt momenteel onderzocht. Medio september zijn de resultaten van het onderzoek beschikbaar.

Om het verkeer te informeren over de actuele reistijden over de Moerdijkbrug en de alternatieve routes is een dynamisch reistijdeninformatiesysteem ingezet. Op ruime afstand van de brug konden automobilisten al zien of het wellicht verstandig was een andere route te kiezen.