Ingezonden persbericht


Persbericht

12 augustus 2008

AMNESTY OP LOWLANDS IN ACTIE VOOR DUIZENDEN GEWETENSGEVANGENEN IN ERITREA

VOORMALIG GEWETENSGEVANGENE EN GOSPELZANGERES UIT ERITREA ZINGT 'VERBODEN' LIED IN ALPHA TENT

Amnesty International, Lowlands en gospelzangeres Helen Berhane uit Eritrea komen dit jaar in actie om aandacht te vragen voor de drieduizend gewetensgevangenen in Eritrea. In dit Afrikaanse land is de vrijheid van meningsuiting sterk ingeperkt. Mensen die hun mening verkondigen worden na een oneerlijk proces opgesloten. Soms in overvolle zeecontainers. Zonder daglicht, sanitair en andere basisvoorzieningen. De hygiënische omstandigheden zijn zeer slecht. s'Nachts kan de temperatuur in de containers onder het vriespunt komen, terwijl deze overdag vaak oploopt tot meer dan 40°C. Amnesty eist onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle gewetensgevangenen in Eritrea.

Actie op Lowlands
Festivalbezoekers kunnen de actie ondersteunen door zich voor een mobiele afbeelding van een zeecontainer te laten fotograferen en een handtekening te zetten. Speciale gast tijdens Lowlands is gospelzangeres en ex-gewetensgevangene Helen Berhane uit Eritrea. Zij werd gearresteerd vanwege het zingen van Evangelische liederen en verbleef dertien maanden in een zeecontainer. Berhane zingt dagelijks in de Alpha tent een in Eritrea verboden lied en vraagt het Lowlandspubliek voor de camera 'RELEASE THEM NOW' te scanderen. De opnames van de podiumactie worden gebruikt in een korte documentaire die Amnesty via internet verspreidt onder de Eritrese diaspora, Eritrese politici en Eritrese ambassades wereldwijd.

Gospelzangeres Helen Berhane
Helen Berhane is zonder officiële aanklacht en zonder proces 2,5 jaar gevangengezet. Zij mocht tijdens haar hechtenis geen contacten met de buitenwereld onderhouden. Het grootste deel van haar gevangenschap bracht Berhane door in een metalen container die dienst deed als cel. Haar levensomstandigheden waren onmenselijk en vernederend en de overheid heeft Berhane verscheidene malen gemarteld om haar van haar geloof af te brengen. In oktober 2006 is ze als gevolg van mishandeling in het ziekenhuis van Asmara opgenomen. Een paar weken later kon ze het ziekenhuis verlaten, maar door verwondingen aan haar benen en voeten moest zij dit doen in een rolstoel. Ondanks alle bedreigingen en mishandeling is Helen Berhane haar geloof trouw gebleven. Berhane was één van de twee duizend leden van de verboden Evangelische Kerken in Eritrea die vastgezet zijn. Amnesty International voerde jaren campagne voor de vrijlating van Helen Berhane. Amnesty beschouwt mensen die louter om hun godsdienst worden gevangengezet als gewetensgevangenen.

Gewetensgevangenen in Eritrea

Wie in Eritrea een andere mening heeft dan de regering, loopt kans te worden opgesloten. Daar komt vaak geen of een oneerlijk proces aan te pas. Niemand wordt erover ingelicht. Navraag doen is voor familieleden zelfs gevaarlijk. Wie is gevangengezet, lijkt van de aardbodem verdwenen. De gevangen zitten vast in extreem slechte omstandigheden, zonder medische zorg. Velen worden gemarteld. Er zijn berichten dat daardoor al veel gevangenen zijn gestorven. In 2001 vroegen voormalige politici in Eritrea om democratische hervormingen. De regering noemde hen 'verraders' en 'spionnen' en pakte hen op. Journalisten die over de hervormingsbeweging schreven overkwam hetzelfde. Hun kranten werden verboden. Daarnaast werden vanaf 2003 zo'n tweeduizend mensen opgesloten vanwege hun geloof. Eritrea accepteert vier religies: de Eritrees-orthodoxe kerk, de sunnitische islam, de katholieke kerk en de lutherse kerk. Wie een ander geloof heeft, kan worden opgepakt.

Zie voor meer informatie: www.amnesty.nl.

Noot aan de redactie -