Museon Den Haag

datum:
4 augustus 2008

inlichtingen bij:
Eric van Dooren

doorkiesnummer:
070-3381433

Poppenhuis in Museon als verwerking van kampervaringen

Op 15 augustus wordt de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost Azië herdacht. Gedurende die maand is een Indisch poppenhuis te zien in het Museon dat is gemaakt door een overlevende van de Japanse internerings-kampen. Het poppenhuis is een weergave van een Europees- Indisch koloniaal huis.

Het Museon ontving het poppenhuis dit jaar van Frieda Smits. Frieda werd als klein meisje met haar moeder en zusjes, tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanners in de beschermde wijk Malang ondergebracht. Vervolgens zat ze in de interneringskampen Solo, Halmaheira en Semarang met soms wel twintig vrouwen en kinderen in kleine huisjes.

Na de capitulatie van Japan maakte Frieda de onrustige tijd van de Indonesische strijd voor onafhankelijkheid mee. Het was een zeer angstige tijd. Samen met haar moeder en zusjes werd ze in een school ondergebracht en uiteindelijk, verstopt onder matrassen op een vrachtauto, naar de haven in Semarang gebracht. Vandaar ging het met kleine bootjes naar Batavia. Frieda werd daar erg ziek, ze kreeg mazelen en longontsteking. Ze was toen vijf jaar en kwam helemaal alleen in een Engels ziekenhuis terecht, waar ze zes weken - zonder moeder - werd verpleegd.

Heel veel jaren later, na haar scheiding in 1986 en als klap op de vuurpijl het uitbreken van de Golfoorlog, stortte Frieda's wereld in. Ze kreeg nachtmerries en kreeg therapie via Centrum '45. Het maken van dit Indisch poppenhuis heeft haar er weer bovenop geholpen. Het poppenhuis begon met het maken van eten uit fimoklei, daarna kwamen de meubeltjes en werd het huis volledig ingericht. Al haar herinneringen kregen langzaam maar zeker weer een plaats.

zie ommezijde