Persberichten Eemland zuid, 09.45 uur

Utrecht, 15-08-2008

Snorfietsers met te veel op

AMERSFOORT Twee snorfietsers werden op donderdagavond 14 augustus aangehouden omdat zij te veel alcohol op hadden.

Rond 23.35 uur zagen agenten twee snorfietsen naast elkaar over de Leusderweg rijden. Omdat van één van hen de koplamp niet werkte, werden de twee aan de kant gezet. Daarbij bleek dat beiden sterk naar alcohol roken. Door de blaastest werd dat bevestigd. De twee, mannen van 42 en 49 jaar en afkomstig uit Amersfoort, werden aangehouden.

Bij de ademanalyse blies de jongste 475 ug/l, de ander 505 ug/l, terwijl de wettelijke limiet 220 ug/l is. Tegen de heren is proces-verbaal opgemaakt en zij kregen een rijverbod van vier respectievelijk vijf uur.

Achtervolging eindigt tegen lantaarnpaal

AMERSFOORT Een automobilist ging er op donderdag 14 augustus voor de politie vandoor. Hij eindigde tegen een lantaarnpaal en werd aangehouden.

Rond 17.40 uur zagen agenten een auto op de Mozartweg met een behoorlijke snelheid achteruitrijden, om vervolgens voorruit zijn weg te vervolgen. Agenten reden achter de auto aan en zagen dat de bestuurder steeds harder ging rijden. Daarop gaven zij hem een stopteken, maar in plaats van te stoppen, reed de bestuurder in strijd met de geslotenverklaring de Griegstraat in. Daar verhoogde hij zijn snelheid tot ongeveer 100 km/u. De agenten deden hun zwaailicht en sirene aan, maar de verdachte was duidelijk niet van plan te stoppen.

Toen de verdachte vanaf de Heiligenbergerweg de Mahlerstraat inreed, vloog de auto uit de bocht. Daarna botste hij tegen een lantaarnpaal, heg en garagebox. De achtervolgende agenten zetten hun auto tegen het portier van de bestuurder om te voorkomen dat hij kon vluchten. Aan de bijrijderkant stapte vervolgens de bijrijder, maar ook de bestuurder uit. De bestuurder zette het op een lopen. De bijrijder, een 20-jarige man uit Amersfoort, bleef staan en werd aangehouden.

Een agent rende achter de vluchtende bestuurder aan. Die probeerde over een schutting te klimmen, maar werd daar halverwege door de agent vanaf getrokken. De verdachte verzette zich hevig en hij wilde de agent aanvallen. Daarop werd hij gepepperd, maar dat had niet het gewenste resultaat: de verdachte bleef uiterst agressief. De agent probeerde hem onder controle te krijgen, maar dat lukte niet. Vervolgens kreeg de agent hulp van een burger. Ondanks dat bleef de verdachte zich hevig verzetten, weer werd hij gepepperd, maar ook nu hielp dat niet. Uiteindelijk lukte het de agent met hulp van de burger de verdachte met veel moeite onder controle te krijgen en te boeien. De verdachte, een 31-jarige man uit Amersfoort, werd naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. De agent deed aangifte van mishandeling. Hij had op meerdere plekken letsel opgelopen. De mogelijke aanleiding voor de vlucht van de verdachte was dat hij zonder rijbewijs reed.

Aanrander aangehouden

LEUSDEN Op donderdagmiddag 14 augustus werden twee meisjes door een man betast. De verdachte werd even later aangehouden.

Rond 13.40 uur kreeg de politie de melding dat twee meisjes van ongeveer 12 jaar op het Karrepad waren aangesproken door een man en één van hen door hem onzedelijk was betast. De verdachte zou vervolgens in een witte bestelbus zijn weggereden.

Direct gingen meerdere politie-eenheden ter plaatse en werd in de omgeving naar de verdachte gezocht. Daarbij zagen agenten de witte bestelbus op de Groene Zoom rijden. Het kenteken en de omschrijving van de verdachte kwamen overéén met die door de meisjes waren gegeven. Daarop werd de verdachte, een 20-jarige man uit Amsterdam, aangehouden. Hij is naar het politiebureau overgebracht en is voor nader onderzoek ingesloten. De bestelbus is in beslag genomen.

Kwaad geweten

AMERSFOORT Een fietser had op donderdagochtend 14 augustus kennelijk een kwaad geweten: hij vluchtte voor de politie, maar werd aangehouden.

Rond 10.15 uur zagen agenten op de Leusderweg een kennelijk verslaafde man op een nieuw uitziende fiets rijden. De fiets was niet voorzien van het originele ringslot. Daarop wilden de agenten de fietser controleren, maar die had daar kennelijk geen zin in: hij slingerende zo over de weg dat de politieauto er niet langs kon. Vervolgens dook de fietser op de Frans Halsstraat een steeg in, gooide de fiets neer en zette het op een lopen. Een agent ging eveneens te voet achter hem aan. De verdachte klom over een hek en een schutting, maar kon uiteindelijk bij het spoor worden aangehouden. De verdachte, een 37-jarige man uit Tiel, werd naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. De fiets, een mountainbike van het merk Bulls, werd in beslag genomen. De fiets stond niet als gestolen te boek. De verdachte is voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten.

Tienduizenden euros

AMERSFOORT Op donderdag 14 augustus werd ontdekt dat een partij banden en velgen was gestolen.

Op donderdagmiddag ontdekte een medewerker van een bedrijf aan de Hoefseweg dat de afgelopen week voor enige tienduizenden euros aan banden en velgen uit een loods waren gestolen. Gezien de grote van de buit moeten de verdachten daarbij gebruik hebben gemaakt van een bestelbus of vrachtwagen.

De diefstal is gepleegd tussen vrijdagmiddag 8 augustus en donderdagmiddag 14 augustus. Aan getuigen die in die periode iets verdachts hebben gezien op of in de omgeving van de Hoefseweg, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Eemland zuid op telefoonnummer 0900-8844.