Rechtbank Zutphen


Geen diploma voor Latoya

Zutphen, 15 augustus 2008 - Het Nuborgh College te Nunspeet hoeft haar 16-jarige leerlinge Latoya Sweers geen vmbo diploma te geven. Latoya heeft dat nodig om maandag aanstaande een vervolgopleiding grafische vormgeving te kunnen volgen.

De Zutphense president, mr. G.Vrieze, vindt echter dat diploma's alleen mogen worden verstrekt aan wie volgens de examinatoren en correctoren bij het eindexamen voldoende punten heeft behaald. De rechter oordeelt dat het niet honoreren van de gewekte verwachtingen kan leiden tot bijvoorbeeld een schadevergoeding, maar niet tot afgifte van een diploma waar zij op grond van haar cijfers geen recht op heeft.

Compensatiepunten
Latoya's tweede vijf moest door een zeven worden gecompenseerd. Die zeven stond nog wel op de voorlopige cijferlijst die de school haar op 11 juni had toegezonden met de mededeling "gefeliciteerd, je bent geslaagd". Doordat de school aan Latoya in haar voorlopige cijferlijst liet weten dat ze geslaagd was, had ze vertrouwen in het krijgen van haar diploma. Van een herkansing zag ze toen maar af.

Maar de school liet Latoya twee weken later weten dat het door de tweede corrector gegeven cijfer lager lag en dus veranderde de compenserende zeven ook in een zes.

In strijd met eindexamenwetgeving
De school weigerde daarop een diploma af te geven, omdat de onderwijsinspectie dat verbood. Volgens de rechter heeft die daar niets over te zeggen, maar is het afgeven van een diploma op grond van een onzorgvuldig bericht van de school in strijd met de strikte eindexamenwetgeving en het algemeen belang bij verdiende diploma's.

Latoya's vader had afgelopen dinsdag een kort geding aangespannen, waar het schoolbestuur en de directie niet verschenen omdat ze het goed vonden als Latoya via de rechter haar diploma alsnog kreeg.

Latoya was van plan afgelopen woensdag 13 augustus een herkansing te wagen en haar zes voor wiskunde op te halen tot een zeven. Dat is op korte termijn haar enige hoop om toch haar diploma te krijgen.

LJ Nummer

BE2724

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 15 augustus 2008 Naar boven