Vereniging van Effectenbezitters


De VEB is opgericht in 1924 en telt inmiddels meer dan 40.000 leden.

Effect 17: Beleggingsfondsen in de fout met Financiële Bijsluiter Persbericht | 15-08-2008

De VEB onderzocht alle 220 financiële bijsluiters van de in Nederland beursgenoteerde beleggingsfondsen en constateerde dat liefst 60,9 procent van de bijsluiters fouten bevat of op de een of andere manier niet aan de eisen voldoet. Daarnaast gebruiken de verschillende aanbieders in veel gevallen afwijkende termen voor belangrijke zaken als Total Expense Ratio (TER), wordt in 29,6 procent van de bijsluiters geen vergelijkingsmaatstaf (benchmark) genoemd en varieert de lengte van dit `standaarddocument' van 2 tot 8 pagina's.

Er zijn grote verschillen geconstateerd in de vergelijking met de benchmark. Hier gaan bijvoorbeeld verschillende fondsen van ABN Amro en ING Groep in de fout door van de benchmark alleen het koersrendement te noemen, dus zonder het dividend. Bij het fondsrendement wordt het dividend vervolgens wel meegenomen, zodat de vergelijking duidelijk in het voordeel van het fonds uitvalt.

Ook het gebruik van de risicometer laat te wensen over. Hier gaat een aantal aandelenfondsen van Centraal Beheer Achmea, Allianz en ABN Amro in de fout. Zo hanteren bijvoorbeeld het Netherlands Fund en AEX index Fund van ABN Amro de middelste risicometer (`vrij groot') en het Allianz Holland Fund de op één na hoogste meter (`groot'). Deze fondsen beleggen echter volledig in aandelen en zouden de risicometer `zeer groot' moeten hanteren.

De VEB heeft de constateringen vorige week bij Allianz, Fortis en ING gemeld, alsmede bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De banken doen er goed aan hun bijsluiters nog eens goed tegen het licht te houden. Daarnaast zou de AFM scherper en actiever moeten toezien op de wijze waarop financiële instellingen dit verplichte document invullen.

Verder in Effect 17:

* Interview met bestuursvoorzitter Frans Geelen van Beter Bed
* Fortis heeft veel uit te leggen

* Het teleurstellende einde van KKR Private Equity
* Shell-aandeelhouders kunnen claim indienen
* Een nieuwe columnist: Willem Burgers.

* Verder columns van Alex Otto, Bert van Dijk en VEB-directeur Jan Maarten Slagter

* Analyse van de waterbedrijven Suez en Veolia Environnement door Jacques Potuijt

* De routes die beleggers hebben voor geschillenbeslechting

En nog veel meer...

De volledige artikelen kunt u lezen in Effect nummer 17. Nog geen lid? Meldt u dan nu aan en ontvang het boek Beleggingstips 2008 geheel gratis.

Vereniging van Effectenbezitters