BOVAG

14-08-2008
BOVAG presenteert bio-bolide in Nederland

De Lotus Exige 270E Tri-Fuel is in het land. Gisteren reed de lichtgewicht sportauto in Zandvoort een aantal demonstratieronden op bio-methanol. Dat is een bio-brandstof van de zogeheten tweede generatie. Dat betekent dat die niet wordt gewonnen uit reguliere landbouwgewassen, maar uit afval.

Komend weekeinde is de auto te zien in Rotterdam. Gisteren werd hij gepresenteerd aan een select gezelschap genodigden. Dit is een prachtig voorbeeld van innovatie in de autoindustrie, aldus algemeen directeur Koos Burgman van BOVAG. Met dit initiatief willen we pers, politiek en publiek wijzen op de milieuwinst die er wordt geboekt in de autobranche.

De emissies van motoren zijn spectaculair verminderd. Hybrideautos zijn een doorslaand succes. Er rijden al autos op waterstof, aardgas en elektriciteit. Iedereen tankt aan de pomp al aan paar procent biobrandstof, aldus Burgman. Er is in de afgelopen tijd wat paniek ontstaan over die ontwikkeling. Wij laten vandaag zien dat biobrandstof ook kan worden gewonnen uit afval. De zogeheten tweede generatie biobrandstoffen rekent af met de zorgen over schaarste van landbouwgewassen. Bavaria City Racing en de RaceSalon zijn een prima gelegenheid om te tonen dat die ontwikkeling gestaag doorgaat.

In de afgelopen maanden hebben wij geageerd tegen het Haagse beleid dat onder het mom van milieubeleid gewoon leidde tot lastenverzwaringen, licht Burgman toe. Het kabinet haalt 2,5 miljard extra op aan slurptax, fijnstoftax, accijnsverhogingen et cetera. Dat komt niet de mobiliteit of het milieu ten goede. Het verdwijnt in andere overheidsprogrammas.

CDA-parlementariër Ger Koopmans toonde zich enthousiast over het initiatief van BOVAG. Er wordt makkelijk kritiek geleverd op het werk van politici. Maar wij kunnen alleen de juiste beslissing nemen als wij goed worden geïnformeerd. Wij staan voor ingrijpende beslissingen. Dan is het essentieel als deskundige producenten en brancheorganisaties ons, zoals vandaag bijpraten over de mogelijkheden in de nabije toekomst.

De presentatie van de Lotus Exige 270E Tri-fuel is een initiatief BOVAG, GUTTS en BioMCN. GUTTS is een platform voor duurzame autosport. BioMCN uit Delfzijl is de eerste en enige producent van hoogwaardige biomethanol ter wereld. Gisteren werd de auto gepresenteerd aan een selecte groep politici en journalisten. Vrijdag 15 en zaterdag 16 augustus wordt de auto tentoongesteld in de Greenzone van de RaceSalon in Ahoy en zondag 17 augustus gedemonstreerd in Bavaria City Racing in de Rotterdamse binnenstad.

V.l.n.r.: Ger Koopmans (CDA), Eelco Dekker (BioMCN), Koos Burgman (BOVAG) en Edward Goossens (Stichting GUTTS). Credits: Chris Schotanus

Bron: persbericht BOVAG
Datum: 14-08-2008