Politie Groningen

Vrijdag 15 augustus 2008

Provincie Groninge, 15-08-2008

Groningen: winkeldievegge naar gevangenis

De politie heeft donderdagavond op de Grote Markt een 44-jarige Groningse aangehouden voor winkeldiefstal. De vrouw haalde enkele kledingstukken van een rek in een winkel aan de Oude Boteringestraat en wilde er vandoor gaan. Een 51-jarige medewerker van de winkel zag dit en sprak de vrouw aan. Na een discussie ging de verdachte er lopend vandoor. Agenten troffen haar aan op de Grote Markt. Ze bleek in het bezit van een geprepareerde tas. Op het politiebureau bleek dat de vrouw nog enkele maanden gevangenisstraf tegoed te hebben. Ze is ingesloten.

Groningen: Als er één schaap over de dam is, volgen er 368

De Groningse meldkamer werd donderdagavond geïnformeerd omdat op de Professor Uilkesweg ontelbare schapen waren losgebroken. Agenten die naar de wijk Reitdiep gingen zagen in de wijk een grote groep schapen op de verschillende groenstroken grazen. Ook liepen enkele dieren op de weg. De dieren bleek afkomstig van een dijk, maar hadden hun kans schoongezien toen een hek op de grond lag. De schaapsherder werd gebeld en die had de 369 schapen met behulp van twee honden binnen mum van tijd weer op de dijk. De weg is enige tijd afgezet.

Groningen: chauffeur rijdt tegen viaduct

Een 40-jarige chauffeur van een bedrijfsauto is donderdagavond op de Oosterkade tegen een viaduct gereden. Zijn bestelbus bleek te hoog. De man keerde daarop zijn voertuig en ging er vandoor. De politie werd door een getuige geïnformeerd en agenten zagen de bestuurder uit Noordhorn even later op de A7 nabij Peizermade rijden. Hier werd de fors beschadigde auto langs de kant gezet. Van de bestuurder is met toestemming een bloedproef afgenomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: overvallen in Stadspark

Twee inwoners van Groningen zijn donderdagavond en -nacht op verschillende tijdstippen beroofd in het Stadspark. Een 45-jarige fietser werd rond 23.00 uur op de Concourslaan ter hoogte van een fietstunnel door twee jongemannen gedwongen van zijn rijwiel af te stappen. Hij werd vervolgens met een voorwerp bedreigd dat de uiterlijke kenmerken van een vuurwapen had. Nadat het slachtoffer zijn portemonnee had afgegeven, mocht hij er vandoor.

Later in de nacht meldde een taxichauffeur zich bij de politie. De 27-jarige Groninger had twee mannen van het Kwinkeplein naar het Stadspark gebracht. In de Campinglaan stapten de klanten uit. Een van hen bedreigde vervolgens de chauffeur met een vuurwapengelijkend voorwerp. Nadat de man enkele waardevolle goederen had afgegeven, gingen de verdachten er vandoor. De politie doet onderzoek naar beide incidenten en vermoedt dat er een relatie is tussen de overvallen. Het zou in beide gevallen gaan om blanke jongemannen.

Groningen: fietsendief en heler aangehouden

De politie heeft donderdagnacht op heterdaad een fietsendief en een heler aangehouden. Agenten zagen dat een 41-jarige man uit Eelde en een 18-jarige man uit Haarlem aan het onderhandelen waren over een fiets. Vlak daarna zagen ze de Noord-Hollander wegrijden op het rijwiel. Hij werd op het Lopende Diep aangehouden voor heling en erkende de fiets voor een paar euro te hebben gekocht. De fietsendief werd in de Muurstraat gearresteerd. Beiden zijn meegenomen voor verhoor. De Haarlemmer kan een bekeuring van 250 euro tegemoet zien. Ook krijgt hij een strafblad wat hem problemen kan opleveren als de jongeman gaat solliciteren. Iemand die een fiets op straat koopt realiseert zich meestal niet wat voor gevolgen zijn daad voor zichzelf kan hebben. Fietsenheling is een van de speerpunten van de Groningse studentencontactfunctionarissen tijdens de KEI-week.

Groningen: automobilist raakt rijbewijs kwijt

Een 54-jarige automobilist uit Leens heeft donderdagnacht op de Plataanlaan zijn rijbewijs in moeten leveren. De man reed met een gecorrigeerde snelheid van 121 km/u over de noordelijke ringweg. Hier is 70 km/u toegestaan. De politie maakt proces-verbaal op.

Ter Apel: politie zoekt getuigen gedumpte puppies

De politie is op zoek naar getuigen van het dumpen van puppies. Aan de Nulweg in Ter Apel zijn donderdagavond vijf dode puppies aangetroffen. De beestje lagen tegen een boom langs de weg. Vermoedelijk waren ze al enige tijd dood. Vier van de vijf puppies waren donker gekleurd, de vijfde was licht van kleur. Het is niet vast te stellen van welk ras de puppies zijn. De Regiopolitie Groningen vraagt getuigen zich te melden via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Wildervank: auto te water

Een 52-jarige automobiliste uit Wildervank is donderdagavond met haar auto in het water beland. De vrouw kreeg op de kruising van de Mercuriuslaan met de Van Delftstraat geen voorrang van een 37-jarige automobilist uit Enschede. Een aanrijding was het gevolg. Hierna belandde de vrouw in het water. Een oplettende voorbijganger sprong in het water en hielp de vrouw uit het water. Beide bestuurders zijn door ambulancepersoneel onderzocht, maar bleken niet gewond. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Veendam: inbrekers overlopen

De politie heeft donderdagnacht twee mannen uit Veendam, 16 en 25 jaar, aangehouden. Bij de politie was een melding binnen gekomen van een inbraak aan het Beneden Oosterdiep in Veendam. Bij een loods en bij een woning stond een deur open. Agenten troffen in een tuin de beide mannen aan. Ze zijn aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek. De auto waarmee het tweetal was, is in beslag genomen.

Hellum: jongeman aangehouden voor joyriding

De politie heeft donderdagmiddag een 18-jarige automobilist uit Hellum aangehouden. De man was op de Hoofdweg in zijn woonplaats tegen een lantaarnpaal gebotst. De man liep geen letsel op, maar de auto was total-loss. Bij controle bleek de man niet in het bezit van een rijbewijs. Hij had de auto van zijn ouders zonder toestemming meegenomen. De politie maakt proces-verbaal op voor joyriding, gevaarlijk rijgedrag en rijden zonder rijbewijs. De jongeman is na verhoor naar huis gestuurd.

Kloosterburen: vernielingen en diefstal autos

De politie heeft donderdag aan de Raylandseweg in Wehe den Hoorn een uitgebrande auto aangetroffen. De auto bleek eerder die nacht gestolen te zijn vanaf een parkeerplaats aan de N. Kruizingastraat in Kloosterburen. De auto is volledig uitgebrand. Op dezelfde parkeerplaats is ook een andere auto geprobeerd te stelen. Op andere locaties in Kloosterburen zijn ruitjes vernield of sloten geforceerd van bijna 10 autos. Er werden onder andere CD's en een radiofrontje weggenomen. Op 11 augustus werd in Kantens ook een uitgebrande auto aangetroffen. Ook deze was gestolen in Kloosterburen. Deze stond geparkeerd aan de Stiekemastraat.

De politie stelt een onderzoek in. Mensen die afgelopen nacht in Kloosterburen iets opvallends hebben gezien of gehoord, wat mogelijk verband houdt met deze inbraken, kunnen contact opnemen met Regiopolitie Groningen. Dit kan via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief). Mensen die liever anoniem blijven, kunnen bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Bellingwolde: alcomobilist zonder rijbewijs

Een 41-jarige automobilist uit Nieuwolda is donderdagochtend aangehouden. De man reed over de Blijhamsterweg in Bellingwolde, toen hij gecontroleerd werd. Hij bleek al eerder een ontzegging van de rijbevoegdheid te hebben gekregen. Bovendien heeft de man nog nooit een rijbewijs gehad. Een ademanalyse wees uit dat hij onder invloed was van 0,75 promille alcohol. Daarnaast was de auto waarin hij reed niet verzekerd. Voor al deze overtredingen maakt de politie proces-verbaal op.

Bedum: vrouw mishandeld door ex-vriend

Een 27-jarige vrouw uit Bedum is donderdagmiddag omstreeks 16.30 uur mishandeld door haar ex-vriend. De vrouw liep met haar dochtertje door een winkelstraat aan de Noordwolderweg in Bedum. Plotseling dook haar ex-vriend op. Na een korte woordenwisseling, moest de vrouw een aantal vuistslagen incasseren. De vrouw liep hierdoor verwondingen op in het gezicht en moest zich onder doktersbehandeling stellen. De 43-jarige ex-vriend uit Bedum is even later in zijn woning aangehouden. Hij is ingesloten voor nader onderzoek. De politie komt graag in contact met mensen die dit incident hebben zien gebeuren. Zij kunnen zich melden bij Regiopolitie Groningen via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Zuidbroek: slingerende aanhangwagen leidt tot bekeuring

De politie heeft donderdagmiddag een 29-jarige Poolse bestuurder van een auto met aanhangwagen gecontroleerd. De combinatie trok op de A7 bij Zuidbroek de aandacht, omdat de aanhangwagen behoorlijk slingerde achter de auto. Bij weging bleek de combinatie bijna 4000 kg te wegen, terwijl 2000 kg maximaal was toegestaan. De man moest een bekeuring van 300 euro betalen.

Veendam: verkeerscontrole

Bij een verkeerscontrole op de Lloydsweg in Veendam zijn 10 bekeuringen uitgeschreven: niet dragen gordel (4x), niet handsfree bellen (3x), roodlicht (1x), kentekenbewijs (1x) en snelheid (1x).

Nieuweschans: jongen mishandeld

De politie heeft donderdagmiddag een 16-jarige jongen uit Nieuweschans aangehouden. De jongen wordt ervan verdacht een even oude plaatsgenoot te hebben geslagen. Het incident vond plaats aan de Zamenhofstraat in Nieuweschans. De verdachte is later in zijn woning aangehouden. Na verhoor is hij overgedragen aan zijn ouders.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft donderdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Harkstede, N986: aantal geregistreerde voertuigen: 691, aantal overtredingen: 47, hoogst gemeten snelheid: 73 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Musselkanaal, Marktstraat: aantal geregistreerde voertuigen: 988, aantal overtredingen: 38, hoogst gemeten snelheid: 95 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen, Weg der Verenigde Naties: aantal geregistreerde voertuigen: 2121, aantal overtredingen: 166, hoogst gemeten snelheid: 115 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

Glimmen, Rijksstraatweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1278, aantal overtredingen: 93, hoogst gemeten snelheid: 73 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.