Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



Verdeelsleutel maatschappelijke opvang

Kamerstuk, 15 augustus 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DMO/SSO-2860330

15 augustus 2008

Tijdens het Algemeen Overleg op 8 april 2008 over de maatschappelijke opvang heb ik toegezegd de Kamer te informeren over de stand van zaken rondom de voorbereidingen voor een nieuwe verdeelsleutel voor de specifieke uitkering maatschappelijke opvang, OGGz en verslavingsbeleid.
In nauwe samenwerking met de VNG heb ik een traject gestart waarvan de verwachting is dat eind 2008 een besluit genomen kan worden over een nieuwe verdeelsleutel.
Een bureau, dat veel ervaring heeft met het opstellen van verdeelsleutels, is (in overleg met centrumgemeenten) uitgekozen om de besluitvorming voor te bereiden.

Het bureau heeft inmiddels bij de centrumgemeenten relevante gegevens over de doelgroep, de capaciteit en de financiën geïnventariseerd. Op grond van deze inventarisatie heeft Cebeon geconcludeerd dat de aangeleverde gegevens voldoende betrouwbaar en waardevol zijn voor een goede onderbouwing van een vraaggestuurde verdeelsleutel.

De verwachting is dat in november 2008 een definitief besluit genomen kan worden over de invoering van een nieuwe verdeelsleutel voor de specifieke uitkering maatschappelijke opvang, OGGz en verslavingsbeleid. De invoering zou kunnen plaatsvinden met ingang van 2010. Dat zou een jaar later zijn dan voorzien, maar omdat ik het belangrijk vind dat er een verdeling tot stand komt die op een breed draagvlak rust, vind ik dat acceptabel.

Over de uiteindelijke uitkomst zal ik u uiterlijk in de Voortgangsrapportage maatschappelijke opvang (januari 2009) berichten.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker