Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


van gehandicapten in instellingen

Kamervragen Leijten over mishandeling van gehandicapten in instellingen

Kamerstuk, 15 augustus 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2868191

15 augustus 2008

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over mishandeling van gehandicapten in instellingen (2070826090).

Vraag 1
Wat is uw reactie op de uitzending over de mishandeling van gehandicapten? 1)

Antwoord 1
Ik vond het een schokkende uitzending.

Vraag 2
Bent u van mening dat mishandeling van gehandicapten onacceptabel is? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord 2
Ja. Mishandeling is nooit acceptabel, maar is extra schrijnend als kwetsbare personen het slachtoffer zijn. Daarom ook is preventie van mishandeling een item in het programma Zorg voor Beter.

Vraag 3
Bent u bereid uitgebreid onderzoek te laten doen naar de aard en omvang van mishandeling van gehandicapten, door personeel dan wel door medebewoners? Zo ja, bent u ook bereid om werknemers de ruimte te geven om hun verhaal vertrouwelijk te doen? Zo neen, bent u niet van mening dat alleen door uitgebreid onderzoek de problematiek echt duidelijk wordt?

Antwoord 3
Nee, ik ben niet van plan onderzoek te doen naar de aard en omvang van mishandeling in instellingen. Ik vind het nuttiger om menskracht en financiële middelen in te zetten in de preventie van mishandeling. Ieder incident van mishandeling is er immers één teveel. Op dit moment werkt Movisie aan een plan om op lokaal niveau oudermishandeling aan te pakken. Ik ga bezien of het mogelijk is in dit plan ook de zorgverlening voor mensen met een handicap te betrekken.


1) Netwerk, 18 juli 2007