Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



Rechtmatigheid Amsterdam Thuiszorg

Kamerstuk, 15 augustus 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ/SFI-2871010

15 augustus 2008

Hierbij doe ik u de toegezegde informatie toekomen naar aanleiding van het interpellatiedebat over thuiszorg op 15 mei 2008. Ik heb toen aangegeven u te zullen informeren inzake de rechtmatigheid van de door Amsterdam Thuiszorg geleverde zorg (84-5935).
Op 28 juli jl. heeft de NZa het ministerie als volgt geïnformeerd over de afhandeling van een groot deel van de productie van Amsterdam Thuiszorg.

In het jaarverslag 2006 van Amsterdam Thuiszorg (AT) wordt door de accountant opgemerkt dat in 2006 de interne administratie onvoldoende was om een oordeel te kunnen vormen over de juistheid van een gedeelte van de productieregistratie ad EUR 3 mln. Voor dat gedeelte van de productie was niet duidelijk of daaraan een rechtsgeldige indicatie ten grondslag lag. Amsterdam Thuiszorg heeft daarop een voorziening van EUR 3 mln. gevormd om het risico van het eventueel niet honoreren van die productie als gevolg van de administratieve tekortkomingen door het zorgkantoor op te kunnen vangen.

Naar aanleiding van de opmerking door de accountant heeft de NZa het zorgkantoor gevraagd aan te geven hoe de voorziening van EUR 3 mln. is opgebouwd en wat de mening van het zorgkantoor is, als verantwoordelijke voor de doelmatige en rechtmatige uitvoering van de AWBZ, ten aanzien van de bevindingen van de accountant.

Het zorgkantoor heeft vervolgens onderzoek gedaan naar de opbouw van de voorziening van EUR 3 mln. en heeft geconcludeerd dat er voor productie ad EUR 2,5 mln. afdoende indicaties aanwezig zijn. Voor EUR 0,5 mln. is niet voldoende aangetoond dat er een indicatie aan de geleverde zorg ten grondslag ligt.

De NZa kon zich bij de afhandeling van de nacalculatie 2006 vinden in het oordeel van het zorgkantoor en heeft de geleverde productie van EUR 2,5 mln. alsnog gehonoreerd.
De EUR 0,5 mln. waarvoor indicaties ontbreken is niet gehonoreerd. Inmiddels hebben de fusie tussen Amsterdam Thuiszorg en Cordaan en de afstoting van onderdelen van Amsterdam Thuiszorg aan andere aanbieders plaatsgevonden. Dit proces zal ook bijdragen aan de verbetering van de financiële positie van Amsterdam Thuiszorg.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker