Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


tegen baarmoederhalskanker

Kamervragen Kant over de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker

Kamerstuk, 15 augustus 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG-K-U-2865351

15 augustus 2008

Antwoorden van minister Klink op vragen van het kamerlid Kant (SP) over de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (2070825120).

Vraag 1
Waarom gaat u in uw brief niet in op de open einden die in het advies van de Gezondheidsraad in beeld zijn gebracht, zoals de onduidelijkheid over levenslange bescherming, de onduidelijkheid van effect op bescherming tegen baarmoederhalskanker zelf en onduidelijkheid over de veiligheid? 1)

Antwoord 1
De Gezondheidsraad (GR) geeft in zijn advies aan dat er een aantal onduidelijkheden bestaat over belangrijke eigenschappen van het vaccin. In mijn brief heb ik die genoemd, o.a. op pagina 3 onder "Effectiviteit van vaccineren" en "Veiligheid van vaccineren".

Vraag 2
Wat is uw reactie op bovengenoemde 'open einden'?

Antwoord 2
De afweging om tot introductie van een vaccin in het RVP te komen is niet eenvoudig. Veel verschillende argumenten moeten gewogen worden. In dit geval moest ik een afweging maken tussen de te verwachten grote gezondheidswinst, het feit dat een aantal wetenschappelijke vragen nog niet beantwoord was en de kosten van het programma. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om positief te staan t.o.v. introductie, mits die kosteneffectief is.

In mijn standpunt heb ik aangegeven dat de introductie van HPV-vaccinatie niet los kan staan van een monitoringsprogramma. De GR heeft hier ook op aangedrongen in zijn advies. In dat programma zal worden ingegaan op effectiviteit, duur van bescherming, bijwerkingen, acceptatie en relevante gedragsfactoren (zie pagina 6, "Onderzoek").

Vraag 3
Zou een beslissing over vaccinatie niet in samenhang kunnen worden genomen met de mogelijkheden van verbetering van de screening op baarmoederhalskanker? Bent u bereid straks ook te investeren in projecten ter verbetering van het bereik van de doelgroep en het voorkomen van een verminderde deelname door vaccinatie?

Antwoord 3
De GR bereidt een advies voor over nieuwe verbeteringen van het screeningsprogramma. Dat advies wordt halverwege 2009 verwacht. Ik wacht dat advies af voordat ik uitspraken doe over investeringen in de toekomst.
Gezien de te verwachten gezondheidswinst wilde ik niet wachten met een beslissing m.b.t. opname in het RVP van HPV-vaccinatie. Natuurlijk is er samenhang tussen de HPV-vaccinatie en baarmoederhalskanker screening. Ik beschouw deze onderwerpen als onderdeel van een totaalpakket preventieve maatregelen waarvan ik eerder gezegd heb dat die in zijn totaliteit moet voldoen aan de eis van kosteneffectiviteit.

Vraag 4
Klopt het dat Gardasil van Sanofi en Cervarix van GSK precies even duur zijn en zijn hier mogelijk prijsafspraken gemaakt? Zo ja, wat is u reactie hier op?

Antwoord 4
De extramurale prijzen van Cervarix en Gardasil zijn openbaar en zijn inderdaad gelijk. Deze prijzen zijn aangemeld in de Z-index en zijn bijvoorbeeld terug te vinden op medicijnkosten.nl . Ook fabrikanten kunnen deze openbare prijslijsten raadplegen en zo hun prijs op concurrerende middelen afstemmen. Ik kan niet op grond van het feit dat deze vaccins hetzelfde geprijsd zijn concluderen dat er prijsafspraken tussen fabrikanten zijn gemaakt. Overigens is het nog niet bekend voor welke prijs de fabrikanten de vaccins zullen aanbieden voor het RVP en/of het inhaalprogramma. De offertes hiervoor worden later verwacht.

Vraag 5
Wat is uw mening over de sponsoractiviteiten van de twee producenten van de vaccins - Sanofi en GSK - via radiospotjes en beschermjedochter.nl , informatie-avonden op scholen 2), reclame-brieven op scholen, ondersteuning van campagnes en zelfs Tv-programma's? 3)

Antwoord 5
Publieksreclame voor receptplichtige geneesmiddelen is verboden. Zogenaamde symptoomreclame waarbij aandacht wordt gevraagd voor een bepaalde aandoening maar niet wordt verwezen naar een specifiek geneesmiddel, is wel toegestaan, mits dit bij doktersconsult niet onvermijdelijk leidt tot het voorschrijven van één specifiek geneesmiddel. De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet onderzoek naar de sponsoractiviteiten van de twee producenten van de vaccins, waarbij wordt onderzocht of de producenten zich schuldig maken dan wel hebben gemaakt aan verboden publieksreclame.

Vraag 6
Bent u bereid grondig onderzoek te doen naar de lobby van de industrie, en de Kamer hierover in te lichten?

Antwoord 6
Zie het antwoord op vraag 5. Indien beide producenten zich schuldig maken dan wel hebben gemaakt aan overtreding van de Geneesmiddelenwet zal de Inspectie voor de Gezondheidszorg passende maatregelen treffen in het kader van haar wettelijke taak en bevoegdheid.


1) Brief minister VWS over vaccinatie baarmoederhalskanker, 8 juli 2008

2) Medisch Contact, 4 januari 2008

3) Trouw, 28 maart 2008