Gemeente Venlo


Venlo aan de slag met participatiebanen

15-8-2008

Venlo gaat ongeveer honderd langdurig werklozen aan het werk helpen in participatiebanen bij diverse non-profit organisaties in Venlo en omgeving. De eerste deelnemers zijn inmiddels al aan de slag. Langdurig werklozen die in een participatiebaan aan het werk gaan, krijgen maximaal drie jaar salaris van de WAA. Hierdoor zijn zij niet meer afhankelijk van een bijstandsuitkering. De gemeente Venlo financiert het project. Organisaties die de mensen een plek geven betalen hiervoor geen vergoeding, zij dienen wel een stuk verantwoordelijkheid te dragen voor de begeleiding en ontwikkeling van de medewerkers.

Wethouder Ramon Testroote (Werk & Inkomen) is blij dat de participatiebanen nu daadwerkelijk van start zijn gegaan: We hebben in Venlo gekozen voor een gedegen voorbereiding, omdat er naast de voordelen ook een aantal valkuilen opduiken bij het scheppen van participatiebanen. In dit project is het belangrijkste doel het bewerkstelligen van menselijke groei in lijn met het Education First principe.

Voordelen
Veel mensen die in de bijstand zitten komen moeilijk aan een baan op de reguliere arbeidsmarkt, omdat hun opleiding en werkervaring niet aansluiten op de vraag van werkgevers. Ook bestaan er over en weer vaak vooroordelen. Met de participatiebanen willen we deze afstand overbruggen. Deze mensen willen graag werken, maar hebben iets meer tijd nodig om in hun werk te groeien. Veel organisaties beschikken niet over de middelen om zich dit te veroorloven en durven het risico niet aan om deze mensen in dienst te nemen. Via een participatiebaan kunnen de langdurig werklozen laten zien dat ze heel waardevol zijn voor de maatschappij en daarmee op termijn ook weer voor een reguliere werkgever.

Valkuilen
Aan participatiebanen zitten ook een aantal risico's. Werkgevers proberen soms commercieel misbruik te maken van participatiebanen, door medewerkers een reguliere baan te laten vervullen, maar ze vervolgens niet in dienst te nemen. Hierover werd in juli in de media bericht. Venlo beperkt de participatiebanen strikt tot de non-profit sector, waardoor commerciële uitbuiting niet mogelijk is.

Een andere valkuil is dat de ontwikkeling van mensen stokt, omdat zowel de werkgever als de werknemer onvoldoende gemotiveerd zijn om te zorgen dat de medewerker zich kan doorontwikkelen. Testroote hierover: We zagen dit effect regelmatig optreden bij de zogenaamde Melkert banen. Werkgevers waren tevreden over hun goedkope medewerker en de medewerkers hadden het naar hun zin in het werk. Toch bleek vaak dat de baan eindig was, omdat de beschikbare middelen beperkt werden. We kwamen dan tot de conclusie dat we kansen op ontwikkeling en uitstroom hadden laten liggen, waardoor de banen uiteindelijk in een deceptie eindigden.

De nieuwe participatiebanen zijn per definitie eindig. Na uiterlijk drie jaar moet de werknemer echt verder óf terug in de uitkering. Daarnaast worden met de werkgever harde afspraken gemaakt over de begeleiding en ontwikkeling van de medewerker. Als de werkgever deze afspraken niet nakomt, worden er geen participatiebanen meer aan de werkgever toegekend.

De WAA en Wel.kom zorgen voor de werving van de vacatures. Te denken valt aan ondersteunende taken in de zorg, het onderwijs, in wijken, bij (sport)verenigingen of vrijwilligersorganisaties. Om een zo breed mogelijk aanbod en optimale aansluiting bij het profiel van de medewerkers te krijgen, blijven kandidaat-instellingen welkom om zich te melden. Sociale Zaken van de gemeente Venlo voert de selectie van de kandidaat-medewerkers uit. In 2010 zal, op basis van de ervaringen en de doorstroom, het project geëvalueerd worden.

Gemeentelijke herindeling