VVD


vvd

15-8-2008

VVD wil duidelijkheid over invloed rookverbod op ondernemers

VVD-Tweede Kamerlid Halbe Zijlstra heeft aan minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vragen gesteld over de effecten van het rookverbod in Nederland.

Uit verschillende buitenlandse onderzoeken blijken de effecten van het rookverbod in landen waar dit verbod al langer geldt ingrijpend te zijn. Zo heeft het rookverbod in het Verenigd Koninkrijk grote negatieve economische effecten op de horeca aldaar. In Duitsland heeft de rechter nu zelfs het algehele rookverbod in de horeca onwettig verklaard omdat er sprake is van oneerlijke concurrentie voor kleine horecaondernemers.

Zijlstra wil nu graag van de minister weten of hij op de hoogte is van deze effecten, en of hij van plan is om dit in Nederland te gaan voorkomen.

Tevens heeft Halbe Zijlstra opheldering gevraagd aan de minister over grenzen van het rookverbod. In verschillende media is de afgelopen weken het bericht verschenen dat ook zelfstandige truckchauffeurs niet meer in hun cabine zouden mogen roken omdat dit hun werkplek is. Zijlstra wil graag weten of dit bericht klopt, en of dat de minister vindt dat het aan de overheid is om hier in te grijpen of dat dit de eigen verantwoordelijkheid is van de individuele ondernemer of werknemer.

Klik hier en hier om de vragen te bekijken.