Universiteit Twente

Twee UT-genomineerden voor Simon Stevin Gezelprijs

Twee van de vier jonge wetenschappelijke toptalenten die zijn genomineerd voor de Simon Stevin Gezelprijs 2008 zijn afkomstig van de UT. Technologiestichting STW nomineerde de onderzoekers op grond van wetenschappelijke excellentie en hun actieve bijdrage aan de toepassing van hun onderzoeksresultaten.

Ongeveer honderd onderzoekers promoveerden in 2007 op STW-projecten. Uit de top-elf van genomineerden voor de titel Simon Stevin Gezel 2008 zijn er vier als beste naar voren gekomen, waaronder de twee UT'ers Floor Wolbers en Pieter Lerou. In korte presentaties moeten zij op 8 oktober in de Utrechtse Jaarbeurs het publiek zien te overtuigen van hun wetenschappelijke excellentie, hun actieve bijdrage aan de toepassing van hun resultaten en hun vermogen om mensen te overtuigen van het belang van hun onderzoek. Een jury bepaalt daarna naar wie de titel in 2008 gaat.

De winnaar krijgt EUR 5.000, te besteden aan zijn of haar loopbaan. Met het uitreiken van deze prijs wil STW technologisch toptalent aanmoedigen om op de ingeslagen weg voort te gaan, om zo de innovatiekracht van Nederland te vergroten. Ook op deze dag neemt prof.dr. H.A.B. Wösten van de Universiteit Utrecht de prestigieuze Simon Stevin Meesterprijs in ontvangst.

De UT-genomineerden verdienden hun nominaties met de volgende onerzoeksprojecten:

Floor Wolbers: Kankertherapie op maat

Kankertherapie op maat, dat brengt Floor Wolbers' onderzoek dichterbij. Haar excellente onderzoek, dat ze cum laude afsloot, kan leiden tot snelle tests op chip, op een microbiopsie van enkele kankercellen. Floor heeft zelf gezorgd voor haar werklab bij de Universiteit Twente, en zo een brug geslagen tussen fundamentele celbiologie en chiptechnologie. Haar publicaties scoren hoog in de citatie-index. Zonder Floors inspanningen zou de vruchtbare samenwerking met geïnteresseerde partners als het regionale ziekenhuis MST niet zijn ontstaan.

Pieter Lerou: Cryogene microkoelers

Bepaalde elektronische circuits werken beter als ze gekoeld worden tot onder de -150ºC. Voor veel kleine apparaatjes zijn conventionele koelers te groot. Pieter Lerou ontwikkelde aan de Universiteit Twente cryogene microkoelers. Daarvoor was origineel werk nodig, bijvoorbeeld in thermodynamica (om verliezen door warmtegeleiding te verkleinen) en in micromechanica. Daarover publiceerde Pieter in gerenommeerde tijdschriften gepubliceerd. De potentiële markt, o.a. in telecommunicatie en in ruimteonderzoek, gaat Pieter bedienen vanuit zijn spin-off Kryoz Technologies.

Meer informatie:

STW: www.stw.nl of drs. Anneke Mosselman (PR), a.mosselman@stw.nl, 030 6001298. Of bij de genomineerden Pieter Lerou, pieter.lerou@kryoz.nl 06-532 514 59 en Floor Wolbers, F.Wolbers@ewi.utwente.nl, 053-4893944.

Top
Laatst gewijzigd op 15-08-2008 11:58:12 door Webmaster

[s?home.persberichten.Twee_UT-genomineerden_voor_Simon_Stevin_Gezelpri js]