Siemens

Persbericht

08.08.112

Den Haag, vrijdag 15 augustus 2008

Ook dieren in de scan

Hightech medische apparatuur blijkt - met enige aanpassingen uitkomst
- te bieden bij de behandeling van dieren. Een dierenkliniek in het Duitse Braunschweig onderzoekt sinds kort kleine dieren met behulp van het MRI-systeem Magnetom C! van Siemens. Deze MRI-scanner is geschikt gemaakt voor dieren door een aantal zaken aan te passen zoals minispoelen voor honden- en kattenpoten. Aanvullende software zorgt ervoor dat zelfs de kleinste details in beeld gebracht kunnen worden.

Tot nu toe maakte de diergeneeskunde met name gebruik van klassieke beeldvormende methoden, zoals echografie en röntgenonderzoek. De mogelijkheden van MRI zijn echter een stuk groter: stralingsvrij kunnen veranderingen in botten en de weke delen tot op de millimeter nauwkeurig in beeld worden gebracht.

Dr. Stefan Möller, dierenarts en eigenaar van de dierenkliniek in Braunschweig, gebruikt de Magnetom C!. Dit apparaat stelt hem in staat veilig en snel een diagnose te stellen en een behandeling op maat te starten. In zijn praktijk gebruikt Möller het systeem niet alleen voor tumordiagnostiek, maar ook voor onderzoek naar aandoeningen van het centrale zenuwstelsel (waaronder de ruggengraat, het ruggenmerg en de hersenen). Verder is het systeem geschikt voor onderzoek naar aandoeningen van de gewrichten, pezen en het bindweefsel. Ten slotte kunnen ook aandoeningen van het spijsverteringskanaal, de ademhalingsorganen, en het hart en de bloedcirculatie met het systeem worden onderzocht.

Omdat bij MRI-onderzoek niet bewogen mag worden, worden dieren -in tegenstelling tot mensen- onder narcose gebracht. Is het dier eenmaal onder narcose, dan wordt het bedekt met een deken om daling van de lichaamstemperatuur te voorkomen. Aan de hand van MRI-beelden kunnen aandoeningen (zoals hernia, een frequent bij honden voorkomende kwaal) snel en veilig worden gediagnosticeerd. Het dier kan aansluitend meteen worden geopereerd.

Steeds meer dierenartsen ontdekken de mogelijkheden van moderne diagnostische systemen. Duitse universiteiten met behandelcentra voor dieren, zoals de Ludwig Maximilian Universiteit in München, maken al langer gebruik van moderne medische technologie voor diagnostische doeleinden. Naast het MRI-systeem gaat het om röntgen- en echografische systemen, computertomografie (CT), een C-arm (in de operatiekamer), een systeem voor scintigrafisch onderzoek, en een AXIOM Luminos voor zowel fluoroscopische als radiologische toepassingen. Dankzij dit uitgebreide arsenaal aan hoogwaardige apparatuur kunnen eigenaren er zeker van zijn dat hun huisdier de best mogelijke medische zorg ontvangt.

De afbeelding die bij dit persbericht hoort is in hoge resolutie te downloaden via
http://www.siemens.nl/persinfo/persfotos/080815_001_h.jpg

Siemens Healthcare behoort wereldwijd tot de grootste aanbieders in de gezondheidszorg. De onderneming is aanbieder van medische oplossingen. Haar kerncompetenties en innovatieve kracht zijn diagnostische en behandeltechnologieën, kennisverwerking, informatietechnologie en systeemintegratie. Met haar acquisities in de laboratoriumdiagnostiek is Siemens Healthcare de eerste volledig geïntegreerde diagnostiek-onderneming, die beeldvorming en laboratoriumdiagnostiek, therapie-oplossingen en medische informatietechnologie met elkaar verbindt en aanvult met dienstverlening op het gebied van consulting en support. Siemens Healthcare biedt oplossingen voor de gehele verzorgingsketen uit eigen hand, van preventie en vroegtijdige herkenning tot en met diagnose, behandeling en nazorg. Daarnaast is Siemens wereldwijd marktleider op het gebied van innovatieve hooroplossingen. De onderneming heeft wereldwijd circa 49.000 medewerkers in dienst en heeft vestigingen in meer dan 130 landen. In het boekjaar 2007 (ultimo 30 september) behaalde Siemens Healthcare een omzet van EUR 9,85 miljard en een opdrachtvolume van EUR 10,27 miljard. . Het divisieresultaat bedroeg EUR 1,32 miljard.

Meer informatie vindt u op: http://www.siemens.com/healthcare

Nadere inlichtingen voor de redactie en beeldmateriaal: Afdeling Persvoorlichting, Josje Mosies,
tel. (070) 333 2095
mobiel: 06-21203597
e-mail: josje.mosies@siemens.com

Voor alle Siemens persberichten: klik hier