Provincie Groningen

realisatie van de elektronische overheid Groningse gemeenten laten zich ondersteunen bij realisatie van de elektronische overheid 15 augustus 2008

Hoe kunnen de Groningse gemeenten hun dienstverlening verbeteren met behulp van ICT? Tot eind 2007 hielp het landelijk ondersteunde programma ELO-Grunn bij het beantwoorden van deze vraagDe projectplannen zijn er inmiddels, maar bij gemeenten is nu vooral behoefte aan ondersteuning bij de uitvoering ervan. Daarom krijgt het programma een vervolg in de vorm van het Expertisecentrum ELO-Grunn, dat opnieuw de gezamenlijke aanpak gaat bevorderen. Dit gebeurt met ondersteuning van GovUnited, de gemeente Groningen en de provincie Groningen.

Doelstelling van het eerste programma ELO-Grunn was de totstandkoming van projectplannen voor de invoering van de verschillende basisregistraties en -voorzieningen. Om dit te bereiken is er een aantal intergemeentelijke samenwerkingsverbanden opgericht en is ondersteuning verleend de opstelling van de plannen. Eind 2007 was dit doel bereikt.

Op dat moment groeide ook het bewustzijn bij gemeenten dat zij niet voldoende capaciteit en expertise in huis hebben om de plannen en projecten uit te voeren. Dit wordt versterkt doordat er allerlei nieuwe agenda's zijn bijgekomen, zoals het Digitaal Klant Dossier, de Europese Dienstenrichtlijn en de Veiligheidsregio's. De provincie speelt in al deze projecten een rol en ook de gemeenten hebben hierbij een organisatietaak.

Daarom heeft de provincie Groningen begin dit jaar laten onderzoeken hoe een vervolg op ELO-Grunn in de behoefte aan ondersteuning kan voorzien. Als resultaat daarvan is het 'Expertisecentrum ELO-Grunn' vanaf 1 juni aan het werk gegaan. Het centrum is ondergebracht in het Provinciehuis. De komende tijd gaat ELO-Grunn op basis van een uitgebreide behoefte-inventarisatie 'business cases' beschrijven met concrete ondersteuningsactiviteiten voor gemeenten. Wanneer eind 2008 blijkt dat gemeenten gebruik gaan maken van deze cases, is het bestaansrecht van het kenniscentrum aangetoond.

Het Exepertisecentrum is online te vinden op de website www.elo-grunn.nl.

GovUnited
GovUnited is een regieorganisatie voor E-dienstverlening door een voor gemeenten. Het is een programma onder de stichting ICTU. ICTU is een instelling van en door overheden, met de elektronische overheid als werkveld. Doel is de overheidsdoelstellingen op dit gebied te realiseren door samenwerking tussen overheden.

15 augustus 2008