Gemeente Montferland

Begraafplaats aan de Deken Reuvenkamplaan in Didam wordt opnieuw ingericht

De gemeente Montferland richt de begraafplaats aan de Deken Reuvekamplaan in Didam opnieuw in. Burgemeester en wethouders hebben hiertoe onlangs besloten. Aanleiding voor de herinrichting is de staat waarin de begraafplaats verkeerd. Op de begraafplaats bevinden zich ca. 1200 graven waarvan een deel in verval is geraakt. Het college is van oordeel dat de begraafplaats opnieuw moet worden ingericht en opgeknapt en maakt ook begraven opnieuw mogelijk. Voor de 1e fase van de herinrichting is 216.000, -- uitgetrokken en zal vermoedelijk twee jaar duren.

Al in de 19e eeuw wordt er aan de Deken Reuvekamplaan begraven. Op de begraafplaats bevinden zich o.a. bijzondere grafmonumenten, een rijksmonument en graven van bijzondere personen.

In 1975 toen de begraafplaats vol geraakte heeft het gemeentebestuur de begraafplaats over genomen van het kerkhofbestuur. In 1978 is aan de Kerkwijkweg de nieuwe algemene begraafplaats geopend. Op den duur is de capaciteit op de begraafplaats aan de Kerkwijkweg niet toereikend. Tevens kwamen vanuit de samenleving steeds meer verzoeken om begraven aan de Deken Reuvekamplaan weer mogelijk te maken. Mede gezien de ontwikkelingen in het omliggende gebied en de onderhoud situatie op de begraafplaats is besloten om de begraafplaats her in te richten, zodat we hier in de toekomst een goede rustplaats aan onze overledenen kunnen bieden.

In 2005 wordt besloten over te gaan tot herinrichting. Er wordt een begin gemaakt met de voorbereiding van de plannen voor het herinrichten en opknappen van de begraafplaats. Gezien de aard van de plannen is met een groot aantal betrokken partijen overleg gevoerd. Deze partijen o.a. het kerkbestuur, de oudheidkundige vereniging, natuursteenhouwers, begrafenisondernemers, de monumentencommissie en de vereniging voor funeraire cultuur De Therebinth, hebben het college voorzien van waardevolle adviezen. Er is zoveel mogelijk rekening gehouden met de aangegeven adviezen. Na overleg met betrokken instanties is een plan voor uitvoering van de her in gebruik name van de begraafplaats tot stand gekomen.

Bij de uitvoering van de plannen zal zorgvuldig worden omgegaan met de stoffelijke resten van de overledenen en de gevoelens van de nabestaanden.

Nabestaanden zullen een jaar lang tot 1 september 2009 in staat worden gesteld om graven van overleden familieleden te huren voor periodes van 10 jaar.
De gemeente heeft het huurbedrag voor alle begraafplaatsen per periode vastgesteld op 550,-. Dit bedrag geldt voor enkele en voor dubbele graven.

De nabestaanden zullen hiervan op de hoogte worden gesteld via: Kennisgeving op de infoborden bij de begraafplaats ; Kennisgeving op de infoborden bij de gemeentehuizen; Advertenties in plaatselijke en regionale bladen; De website van gemeente Montferland;
Inloopmiddagen.
Graven waarvoor geen nabestaanden de huur op zich nemen zullen worden geruimd. De inloopmiddagen worden gehouden op het gemeentehuis in Didam.

Deze informatie middagen zijn:

- 18 september van 14.00 tot 18.00 uur

- 25 september van 14.00 tot 18.00 uur

Op deze informatie middagen kunnen geĂŻnteresseerden vrij binnen lopen en vragen over hun persoonlijke situatie stellen aan medewerkers van de begraafplaatsen. Tevens zal er een presentatie van de plannen worden getoond.

Bij de herinrichting van de begraafplaats wordt rekening gehouden met de cultuurwaarden van de begraafplaats. Dit heeft onder ander geleid tot de volgende uitgangspunten:
De structuur van de paden zal niet worden gewijzigd; Grafmonumenten van cultuurlijke aard blijven gehandhaafd.; Aangewezen graven van personen die van historisch belang zijn geweest voor de plaatselijke samenleving blijven in stand; Het grafveld gelegen tussen het Stiltecentrum en de Klokkentoren zal worden opgeknapt en zoveel als mogelijk in de huidige staat blijven bestaan;
Een aantal andere elementen van monumentale waarde blijven ook gehandhaafd;
De inrichting van de begraafplaats wordt zodanig zijn dat er volgens de regels van de Arbo-wet kan worden begraven;

De opzet van de plannen is er op gericht dat vanaf 2010 een nieuw grafveld in gebruik kan worden genomen op de begraafplaats aan de Deken Reuvekamplaan in Didam.

Voor vragen over begraafplaatsen kan men onder werktijd ook bellen met het Service en Meldpunt van de gemeente Montferland bereikbaar onder telefoon nummer 0316-291696. of via e-mail
serviceenmeldpunt@montferland.info