Veilig Amsterdam


O+S: Amsterdams verkeer veiliger

Fietsers bij brug


* Verkeersveiligheid

15 augustus 2008

Hoewel het aantal weggebruikers jaarlijks toeneemt, is het aantal verkeersslachtoffers in Amsterdam het afgelopen decennium sterk gedaald. Vooral het slachtofferschap onder automobilisten en voetgangers is afgenomen. Wat ook opvalt, is dat de verkeersveiligheid in Amsterdam sneller verbetert dan in Rotterdam en in Nederland.

In 2007 overleden 25 mensen in het verkeer in Amsterdam. Daarnaast raakten er ruim 1.600 gewond, waarvan 364 werden opgenomen in een ziekenhuis. De meeste verkeersslachtoffers zijn automobilisten en fietsers, gevolgd door bromfietsers, motorrijders en voetgangers. In vergelijking met de jaren zeventig is het verkeer in Amsterdam aanzienlijk veiliger geworden: toen vielen er meer dan 100 doden en 5.000 gewonden per jaar. Maar ook in vergelijking met het begin van deze eeuw nam zowel het totaal aantal verkeersslachtoffers (-44%) als het aantal doden (-37%) sterk af. Deze afnamen worden onder andere toegeschreven aan maatregelen inzake snelheidbeperking, de alcohollimiet, bromfietsgebruik en gordelgebruik.

Gemiddeld aantal doden per jaar naar vervoerwijze in Amsterdam, 1999-2001 en 2005-2007

visual

Fietsers en ouderen meest kwetsbare verkeersdeelnemers Hoewel automobilisten vaker bij een verkeersongeluk zijn betrokken is de kans op een dodelijk ongeluk voor voetgangers en fietsers groter. Per jaar overlijden gemiddeld acht fietsers in het verkeer, ongeveer de helft meer dan onder voetgangers en automobilisten. Het grootste risico om te overlijden lopen fietsers na aanrijding door een vrachtauto (één op de vier slachtoffers overlijdt).

Een andere kwetsbare groep in het verkeer wordt gevormd door ouderen. Het risico om te overlijden na een verkeersongeval neemt vanaf het 60e levensjaar sterk toe. Binnen de groep ouderen zijn de (brom)fietsers en voetgangers de kwetsbaarste groepen.