Gemeente Valkenswaard

cursussen bij CMD

Nieuwe cursussen bij CMD

Muziek op Schoot

Bij het Centrum voor Muziek en Dans (CMD) starten in september weer de cursussen Muziek op Schoot voor (hele) jonge kinderen van zes maanden t/m vier jaar. Muziek op Schoot is een feest voor jong en oud(er)! De kinderen worden wekelijks meegevoerd in de betoverende wereld van de muziek.

De lessen verlopen volgens vaste rituelen. Gebruikmakend van allerlei uiteenlopende materialen zoals stokpoppen, wapperdoeken, ballen, blokken, eendjes en hoepels worden de kinderen uitgedaagd en gestimuleerd. Ze zingen, springen, vallen, dansen, sluipen en luisteren met veel plezier.

En u als ouder doet mee! U krijgt een nieuwe schat aan liedjes en muzikale ideeën mee naar huis. U weet ineens weer hoe dat liedje ging. Plotseling ervaart u hoe snel kinderen kunnen opruimen als je het juiste liedje er maar bij zingt. Kortom: het plezier van de les gaat thuis gewoon door.

Lessen

Muziek op Schoot wordt in drie groepen gegeven bij voldoende belangstelling. De lessen zijn op dinsdag- en woensdagochtend. De groep baby is voor de kleinsten van 6 - 18 maanden en vindt plaats van 9.15 - 9.45 uur. De dreumesgroep is voor jonkies van anderhalf tot tweeënhalf jaar en is tussen 9.50 - 10.30 uur. De peutergroep is voor jonge kinderen van tweeënhalf tot vier jaar en wordt gegeven van 10.35
- 11.15 uur. De uiteindelijke indeling op leeftijd kan iets wijzigen op grond van aantal en soort inschrijvingen.

De Muziek Op Schoot-cursussen duren 10 weken. De cursussen starten op dinsdag 23 september en woensdag 24 september en worden gegeven door Sonja Geuze. De kosten per cursus bedragen EUR 72,- voor de reeks van 10 lessen. Inschrijven kan tot maandag 15 september 2008.

Eventuele overige informatie is verkrijgbaar bij de administratie van het CMD, De Hofnar 14 in Valkenswaard, telefoon: 040 2083591. Uiteraard zijn op dit adres ook de inschrijfformulieren verkrijgbaar. De CMD-administratie is bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 9.30 en 17.00 uur.

Muzikale Oriëntatie

Bij het Centrum voor Muziek en Dans (CMD) in Valkenswaard start vanaf 25 augustus weer de cursus muzikale oriëntatie gestart. Kinderen vanaf groep 4 tot en met groep 8 van de basisschool maken hierin kennis met muziek en muziekinstrumenten. In de loop van het jaar krijgen ze zelfs al echte `probeerlessen' op een zestal instrumenten. De cursus is bedoeld voor kinderen die graag met muziek willen beginnen, maar nog niet precies weten welk instrument het beste bij ze past. Daarnaast is het een brede kennismaking met muziek in het algemeen.

Kinderen zijn bijna anderhalf uur in de school. Het ene deel van de les (45 minuten) bestaat uit algemene muzikale vorming. Hierin wordt gezongen, gespeeld, naar muziek geluisterd, op muziek bewogen en er wordt iets over muzieknotatie verteld. Voor het tweede blok krijgen de kinderen telkens les in een kleine groep, op verschillende instrumenten. Er wordt iets verteld over het instrument en uiteraard spelen ze er vervolgens ook op. Over het jaar verdeeld maken ze kennis met zes verschillende instrumenten. Na afloop van de cursus zijn er tien minutengesprekken met de AMV-docente en de directeur. Tijdens deze gesprekken krijgt de leerling, mede aan de hand van de geschreven rapportjes, inzicht in zijn of haar eigen mogelijkheden in de muziek.

Informatie

Kosten voor de totale jaarcursus bedragen EUR 135,- voor inwoners van Valkenswaard. De lessen zijn op maandag, dinsdag en donderdag. Als uw kind belangstelling heeft om aan de muzikale oriëntatie deel te nemen, dan kunt u zich via een inschrijfformulier aanmelden. Een inschrijfformulier is verkrijgbaar bij de administratie van het CMD, De Hofnar 14 in Valkenswaard, telefoon: (040) 208 35 91.