Ingezonden persbericht


APS: British American Tobacco verkoopt BAT Artventure kunstcollectie Publicatietijd:

British American Tobacco Nederland (BAT) verkoopt de BAT Artventure kunstcollectie - voorheen bekend als de Peter Stuyvesant Collectie. Deze gerenommeerde verzameling van moderne kunst bestaat uit sculpturen, schilderijen, tapisserieën en verschillende andere kunstvormen. De beslissing tot verkoop van de collectie kent verschillende achtergronden. De sluiting van de productiefaciliteit van BAT in Zevenaar waar het merendeel van de collectie tentoongesteld was en het daarmee samenhangende ruimte probleem voor deze uitgebreide collectie, de restricties in de Nederlandse Tabakswet om langer gebruik te maken van de naam "Peter Stuyvesant" voor de Collectie en de veranderde prioriteiten van British American Tobacco op het gebied van maatschappelijke investeringen.

De Peter Stuyvesant Collectie, die in 1960 begonnen werd door Turmac-directeur Alexander Orlow, was altijd bedoeld om een stimulerende werkomgeving to creëren, met thema's als 'Bringing art to the workplace', 'Art works' en 'Joie de vivre'. In de loop der jaren is met behulp van eersteklas adviseurs de collectie uitgebreid en heeft deze wereldwijde waardering vergaard. De beslissing om de collectie te verkopen was moeilijk voor BAT maar werd onvermijdelijk omdat een passend zakelijk doel voor het aanhouden van de waardevolle collectie wegviel.

Sinds medio 2005 heeft BAT zich, met behulp van deskundigen, ingespannen om een particuliere koper te vinden die een acceptabele prijs zou betalen om de collectie in tact te houden, in Nederland en toegankelijk voor het publiek. Hoewel verschillende partijen interesse toonden, was geen van hen in staat om aan deze voorwaarden te voldoen. Ten gevolge hiervan heeft BAT besloten om de collectie te laten veilen. Vanaf aankomende herfst zal het internationale veilinghuis Sotheby's een aantal veilingen organiseren waarop delen van de BAT Artventure Collectie zullen worden aangeboden.

EIND