Artsen zonder Grenzen


Voedingsprogrammas Ethiopië verder uitgebreid

15/08/2008 15:14 -- Artsen zonder Grenzen heeft in het zuiden van Ethiopië inmiddels 20.800 ernstig ondervoede patiënten behandeld. Daarbij gaat het vooral om kinderen. 8.500 kinderen die gevaar lopen ondervoed te raken, krijgen iedere twee weken 14 kilo graan-soja mengsel met daarbij olie en suiker.

In de meeste gebieden van de Oromiya regio lijkt het aantal wekelijkse opnames in onze programma's te stabiliseren. In de hooglanden van de SNNP regio verslechtert de situatie juist, omdat de volgende oogst niet voor oktober wordt verwacht. Afhankelijk van de situatie passen we onze activiteiten aan de ontwikkelingen aan.

In een aantal districten van Oromiya hebben we nieuwe programma's opgezet, net als in de Afar regio in het noorden van het land. In de regio Amhara, ook in het noorden, zijn onze teams bezig de situatie te verkennen.

Inmiddels hebben we in Oromiya en SNNP regio een netwerk van mobiele klinieken dat 51 dorpen bestrijkt. Iedere week onderzoeken onze teams de ernstige ondervoede kinderen in een dorp. Daarna krijgen hun ouders een nieuw rantsoen therapeutische voeding voor die week. Voor de familie van het kind is er ook een rantsoen, dat bestaat uit een mengsel van graan en soja, met daarbij olie en suiker. Patiënten met complicaties als malaria of longontsteking worden doorverwezen naar een van onze zes vaste klinieken, waar ze 24 uur per dag medische zorg krijgen.

In het Siraro district in Oromiya begon op 8 augustus een tweede ronde van gerichte voedseldistributie voor ruim 12.500 kinderen. Iedere familie met een (ernstig) ondervoed kind, of een kind dat ondervoed dreigde te raken, heeft een voedselrantsoen gekregen van 25 kilo graan-soja mengsel en drie liter olie. In dit gebied heeft de combinatie van deze distributie met therapeutische voedingsprogramma's ervoor gezorgd dat het aantal opnames van ernstig ondervoede kinderen is gedaald.