Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Landgoed Bronbeek

Indisch herinneringscentrum op Landgoed Bronbeek

Nieuwsbericht, 15 augustus 2008
Gevel van Bronbeek in Arnhem

Het Indische karakter van Landgoed Bronbeek in Arnhem blijft behouden. Het landgoed wordt dé plaats waar het Indisch verleden tot leven komt.

Dit is vandaag vastgelegd in een bestuurlijk convenant; staatssecretaris Bussemaker is een van de ondertekenaars van dit convenant. Op Landgoed Bronbeek krijgt het Indisch Herinneringscentrum een plaats. 'Herdenken is en blijft belangrijk. Niet alleen voor de generatie die het heeft meegemaakt, maar ook voor nieuwe generaties. Voor hen is de Tweede Wereldoorlog ver weg, voor hen is Nederlands-Indië een onbekend hoofdstuk, voor hen is het besef dat de oorlog een wereldoorlog was erg vaag', aldus Bussemaker in haar toespraak.

Het Indisch Herinneringscentrum zal de Tweede Wereldoorlog in Azië voor een breed publiek presenteren. Ook zal het centrum een ontmoetingsplek zijn voor Indische Nederlanders, waar zij herinneringen kunnen delen en herdenken.

Naast VWS zijn de ondertekenaars: de ministeries van Defensie en VROM, de Commissaris van de Koningin in Gelderland, de burgemeester van Arnhem, de voorzitter van de Stichting Indisch Herinneringscentrum Bronbeek en de commandant van de Stichting Kumpulan Bronbeek.