Nederlandse Tafeltennisbond

olympisch teamgoud bij de dames
BEIJING 2008: China en Singapore spelen om het olympisch teamgoud bij de dames
China en Singapore hebben zich bij de Olympische Spelen in Beijing geplaatst voor de finale van het teamtoernooi bij de dames. Het thuisland klopte in het Peking University Stadium met 3-0 afgetekend Hong Kong. Singapore was in een spannend duel (3-2) te sterk voor Zuid-Korea.

De dames van Singapore staan in de finale van het teamtoernooi. Het is de eerste medaille voor het land sinds 1960. (FOTO: © Kazuyuki Takahashi / ITTF)

Singapore en Zuid-Korea maakten er in Beijing een boeiende halve finale van. Via Feng Tianwei en het dubbel (Wang Yue Gu/Li Jia Wei) nam Singapore een 1-0 en 2-1 voorsprong. Dang Ye Seo (3-0 tegen Wang Yue Gu) bracht Zuid-Korea terug in de race. De 21-jarige Feng werd echter de matchwinnaar voor Singapore door Park Mi Young in het beslissende duel met 3-1 te verslaan. Singapore is nu verzekerd van minimaal zilver: de eerste olympische medaille voor het land in 48 jaar.

China veegde Hong Kong in de tweede halve finale volledig van de tafel door zelfs geen enkele game af te staan. Lin Ling, Tie Yana en Lau Sui Fei kwamen tegen het Chinese trio Zhang Yining, Guo Yue en Wang Nan niet verder dan gemiddeld zes punten per game. De finale tussen Singapore en China is zondag 17 augustus om 13:30 uur Nederlandse tijd.

In de strijd om het brons deden de Verenigde Staten en Japan goede zaken. De VS had weinig moeite met Roemenië (3-1), terwijl Japan eveneens een Europees land uitschakelde. De Aziatische dames waren Oostenrijk met 3-0 de baas. De Verenigde Staten spelen zaterdag 16 augustus tegen Zuid-Korea. Japan ontmoet Hong Kong. De winnaars van beide duels maken onderling uit wie de bronzen medaille mag ophalen.

Bij de mannen behielden Oostenrijk en Hong Kong kans op brons. Oostenrijk klopte Kroatië met 3-1, Hong Kong was met 3-0 te sterk voor Taiwan.

NTTB/HH