KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

15-8-2008

Mulder, Bes en Witteveen zeker van zilver

Ze moesten er lang op wachten maar om tien minuten voor de tijdslimiet van 16.00 uur werd race acht gestart van het Olympische kampioenschap in de Yngling klasse. Mandy Mulder, Annemieke Bes en Merel Witteveen dobberden daarvoor vier uur rond op de Gele Zee en waren na al die tijd nog steeds superscherp. Ze gingen van begin tot einde aan de leiding terwijl hun Engelse rivalen kostbare punten verspeelden. Met dit resultaat zijn ze, met nog een wedstrijd te gaan, verzekerd van een zilveren medaille in deze klasse.

De beste tien van het Yngling klassement varen morgen de medal race. De strijd om het goud gaat tussen twee teams, de Engelsen en de Nederlanders. De rest strijd om het brons. Het enige dat de
Nederlanders niet moeten doen is te vroeg starten en niet teruggaan om te herstarten. Dat kost 22 punten. In dat geval rest ze het brons. Als ze de Sarah Ayton, Sarah Webb en Pippa Wilson achter zich weten te houden is het goud voor Nederland binnen.

Dat laatste zou het eerste goud zijn voor een Nederlandse zeilploeg sinds Stephan van den Berg goud won met windsurfen in 1984 in Los Angeles. De voorlaatste keer dat Nederland een gouden medaille won met zeilen was in 1936 toen Daan Kagchelland in zijn Olympia Jol voor ons land uitkwam.

Coach Maurice Paardenkooper was erg onder de inruk van de prestatie van zijn zeilsters. Hier staat een hele hele hele blije coach. Erg knap wat ze doen. Op dit moment zo een race varen. We hebben vooraf tegen elkaar gezegd, we moeten niet gaan rekenen en naar anderen kijken. Straks staan er mensen op dat podium die dat echt zelf doen en willen. Onze eigen race varen.

Annemieke Bes (middenpositie) en voordekker Merel Witteveen zeiden: Dit hadden we niet verwacht. We dachten nog drie wedstrijden te moeten varen maar het werd er maar een. Maar we zijn superblij met dit resultaat. Maar er zit nog zoveel meer in.

Niet nerveus? Vooraf was ik best zenuwachtig, maar zodra de race gestart is dat weg, zegt Witteveen. Dan concentreren we ons op de race en de snelheid. Na de finish zien we hoe het erbij ligt.

Mandy Mulder zei: We hebben geen moeite om scherp te blijven. Die vier uur vooraf zijn we de hele tijd met de wind bezig en wat we zien op het water. We zijn dan heel geconcentreerd. We moeten onszelf eerder afremmen. We hebben meer moeite om te ontspannen dan andersom.

Mulder besluit gedecideerd over de strijd met de Engelsen: Morgen moeten we dit afmaken. Ze hebben ons nu zover laten komen wij stoppen nu niet meer.

Morgen 16 augustus is medal race in de Yngling klasse mogelijke live op TV te zien bij de NOS. Als het weer dat toelaat wordt er om 08.00 uur Nederlandse tijd gestart. Uiteraard kan de race live op het internet gevolgd worden bij de NOS online.

Internetadres: www.sailing.org/olympics/resultscentre.php