Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Uitbarsting van de vulkaan "Kasatochi"
15 augustus 2008 - In de nacht van 7 op 8 Augustus (Nederlandse Tijd), is de vulkaan "Kasatochi" uitgebarsten. Deze vulkaan maakt deel uit van de de Aleoeten eilanden, ten westen van Alaska. Er is opvallend veel zwaveldioxide (SO2) uitgestoten.
Zwaveldioxyde hoog in de atmosfeer van de vulkaan Kasatochi in Alaska komt onze kant op (bron: KNMI)
Zwaveldioxyde hoog in de atmosfeer van de vulkaan Kasatochi in Alaska komt onze kant op
Zo veel zelfs dat deskundigen deze uitbarsting al vergelijken met die van de "Cerro Hudson" (Chili, 8 Augustus 1991) en de "Pinatubo" (Filippijnen, April 2, 1991). De gas- en stofwolken van deze vulkaan zijn vooral op een hoogte van 10 tot 12 kilometer terecht gekomen, maar een klein gedeelte is is doorgestroomd naar de stratosfeer, tot een hoogte van 17 kilometer. Na de uitbarsting van Pinatubo kwam veel stof in de stratosfeer terecht. Vulkaanstof vertaalt zich in de atmosfeer in een opvallend rode schemeringskleuren.

Deze wolk wordt nu met de westenwinden meegenomen naar onze omgeving, waar het dit weekeind kan arriveren. Het satelliet instrument "OMI" meet dagelijks de hoeveelheid zwaveldioxide. Deze metingen geven een mooi beeld hoe de wolk zich verspreidt. Het KNMI heeft de wetenschappelijke leiding over OMI. De metingen door het KNMI zijn gedaan in samenwerking BIRA en NASA.

Eerste uitgave: 15-08-08