Essent


---

T-Power sluit tolling agreement voor gas met Essent Trading

Genève en Brussel, 14 augustus 2008 - T-Power heeft gisteren een tolling agreement gesloten met Essent Trading voor de gehele capaciteit (420 MW) van zijn beoogde CCGT-centrale bij Tessenderlo in België. De tolling agreement wordt gesloten voor een periode van 15 jaar en is daarna optioneel met 5 jaar te verlengen. T-Power N.V. is een joint venture project waarvan de Zwitserse ontwikkelaar Advanced Power AG, Siemens Project Ventures GmbH en Tessenderlo Chemie N.V. in gelijke mate eigenaar zijn.
T-power

De ondertekening van de tolling agreement geeft het T-Power-project een stevige basis voor zijn forfaiting-procedure, ten behoeve waarvan T-Power op 6 augustus 2008 aan een selectie van potentiële geldschieters zijn voorafgaand informatiememorandum heeft gepresenteerd.

De gasgestookte energiecentrale zal gebruik gaan maken van de modernste milieuvriendelijke technologie. Deze bestaat uit een Combined Cycle Gas Turbine (CCGT) unit en wordt geleverd door Siemens Power Generation AG. Wanneer T-Power naar verwachting in 2011 commercieel actief wordt, zal het één van de meest energiezuinige energiecentrales van Europa zijn.

"Deze transactie verschaft Essent een belangrijke strategische positie op de Belgische energiemarkt. De tolling agreement met T-Power dient tot doel ons concurrerende en veelzijdige productieportfolio uit te breiden, wat onze marktactiviteit in België zal ondersteunen. De mogelijkheid om bij Tessenderlo Chemie op locatie aanwezig te zijn, biedt ons een stevige positie van waaruit wij een langdurige samenwerking op de Belgische markt tot stand kunnen brengen. Met T-Power kan Essent zijn lange en succesvolle staat van dienst voortzetten. Deze wordt gekenmerkt door brede keuzemogelijkheden en een optimaal aanbod van concurrerende producten voor onze (industriële) Belgische klanten", zegt de CEO van Essent Trading, Paymon Aliabadi.

Over Essent

Essent N.V. (www.essent.eu) is met ongeveer 11.000 medewerkers, meer dan 5500 MW in een gediversifieerd productieportfolio en meer dan 2,6 miljoen klanten in Nederland, België en Duitsland het grootste energiebedrijf van Nederland. Essent is één van Europa's voornaamste producenten van hernieuwbare en duurzame energie. Essent België is reeds sinds 2001 op de Belgische energiemarkt als geautoriseerde leverancier van elektriciteit en aardgas actief in de drie Belgische regio's (Vlaanderen, Wallonië en Brussel).
Essent Trading heeft zijn hoofdkantoor in Genève (Zwitserland) en is een hoogst prestigieuze, door activa gedekte groothandelsonderneming met zijn oorsprong in Nederland. Essent Trading is op het Europese vasteland erkend marktleider op het gebied van de handel in energie en wordt sinds 2004 door Risk Magazine als top tier handelsonderneming aangemerkt.

Over T-Power

T-Power NV is een joint venture met als doel het ontwikkelen, bouwen en aansturen van een CCGT-energiecentrale binnen de industriële chemiecentrale van Tessenderlo Chemie in Tessenderlo, België. Tessenderlo Chemie NV, Siemens Project Ventures GmbH en Advanced Power AG zijn gedrieën partners in dit project.

Tessenderlo Chemie NV is onderdeel van de Tessenderlo Groep en is met 105 agentschappen in 21 landen één van de voornaamste chemiebedrijven van België. Van de 8100 medewerkers van Tessenderlo Groep zijn er 2100 in België gestationeerd. De groep staat genoteerd aan de Brusselse Euronext en vormt onderdeel van de Next 150, NextPrime en BEL Mid. Het administratieve hoofdkantoor bevindt zich in Brussel.

Advanced Power AG ontwikkelt, financiert en investeert in onafhankelijke Europese projecten voor de opwekking van energie. Het bedrijf uit Zug (Zwitserland) is in 2000 als naamloze vennootschap erkend, en biedt de brede vakkennis die onmisbaar is bij de ontwikkeling van grootschalige projecten op het gebied van energieopwekking en de aanleg van de bijbehorende infrastructuur. Advanced Power heeft meer dan 9000 MW aan energieopwekkingsprojecten in Europa opgezet en gefinancierd.

Siemens Project Ventures GmbH (SPV) is een groepsonderneming van Siemens Financial Services. Middels het verstrekken van aandelenkapitaal is SPV, samen met een aantal bekende partners, wereldwijd betrokken bij de ontwikkeling van infrastructuurprojecten, voornamelijk in de energie-, transport- en telecommunicatiesectoren. SPV heeft reeds deelgenomen aan de ontwikkeling van 10 internationale energiecentrales, met een totale capaciteit van 6600 MW. Tevens is de onderneming bij de ontwikkeling van drie telecommunicatieprojecten en een vliegveld betrokken geweest, met een cumulatieve projectomvang van zeven miljard Amerikaanse dollar.

Over Siemens Financial Services

Siemens Financial Services (SFS) is een internationale leverancier van financiële diensten en producten voor de B2B-markt. Wij ondersteunen Siemens met ongeveer 1900 medewerkers en een internationaal netwerk van financiële bedrijven die vanuit München door Siemens Financial Services GmbH worden aangestuurd. Wij ondersteunen eveneens andere, niet aangesloten bedrijven binnen de sectoren energie, industrie en gezondheidszorg. Tevens financieren wij infrastructuur, apparatuur en werkkapitaal en treden binnen Siemens op als ter zake kundig financieel risicobeheerder. Met behulp van onze financiële kennis en industriële knowhow scheppen wij waarde voor onze klanten en verstevigen wij hun concurrrentiepositie. Voor meer informatie kunt u terecht op: www.siemens.com/finance.