Nieuwsbericht Topzeilen

15-8-2008

Berkhout Koning 2e, Coster weer zicht op medaille

De Koning en Berkhout zakken naar tweede plaats

Met nog twee wedstrijden te gaan tot de medal race zijn Marcelien de Koning en Lobke Berkhout een plaats gedaald in de ranglijst. De dames in de 470 klasse kwamen twee keer in actie op 15 augustus en scoorden een tiende en een zevende plaats in races zeven en acht. Het
succesvolle zeilduo moet daarmee negen punten toegeven in de
onderlinge strijd om het goud met Australische Rechichi en Parkinson die de leiding weer hebben overgenomen. De zeilsters uit Israel staan derde op zeven punten van de Nederlanders.

Broers Coster weer uitzicht op brons

Sven en Kalle Coster hebben weer uitzicht op een medaille. De broers werden tweede in hun enige race die op 15 augustus gevaren werd bij de heren in de 470 klasse en staan nu zesde. Met dit resultaat hijgen ze weer in de nek van hun directe rivalen uit Italië (5de) en Engeland (4de) die respectievelijk een 19de en een 20ste plaats in race zeven realiseerden. De Costers staan op het moment zeven punten verwijderd van een bronzen medaille. Met nog driewedstrijden op de agenda voor de medal race is dat een overbrugbaar aantal in een vloot met 29
deelnemers. Het goud en zilver lijken uit bereik. De Australiërs Wilmot en Page zeilen een bijna foutloze Olympische serie. Ze gaan aan de leiding met 22 punten terwijl de Nederlanders 50 punten verzameld hebben (finishposities opgeteld is gelijk aan het puntentotaal).

De Costers maken een enorme stap. Dat was ook zo in hun
gemoedstoestand. Kalle Coster zei: We waren heel teleurgesteld eergisteren. Want je weet dat het kan en je zeilt goed maar het is net niet genoeg. Nu maken onze concurrenten fouten en wij scoren goed.

Sven Coster voegde daaraan toe: We moeten nergens op hopen, maar we moeten drie hele goede wedstrijden varen en een goede medal race. We moeten van onze eigen kracht uitgaan.

Postma einde Olympische Spelen

Pieter-Jan Postma kwam op 15 augustus voor het laatst in actie op de 29ste Olympische Spelen. De Finn zeiler kwalificeerde zich niet voor de medal race van 16 augustus waar alleen de beste tien van het klassement aan mee mogen doen. Postma werd 16de in race 8 en eindigt daarmee als 14de.

Bondscoach Jaap Zielhuis kijkt terug op het Olympische Zeiltoernooi van de in Friesland geboren zeiler. We hadden geen verwachtingen maar waren wel vol vertrouwen. Wat er niet goed ging kunnen we nog niet helemaal de vinger op leggen maar we zoeken verder in het
risicomanagement van Postma. Maar dat moeten we verder analyseren voordat we daar echt iets zinnigs over kunnen zeggen.

Wat is dat risicomanagement? Je moet ook conservatief kunnen zeilen. Soms moet je niet aanvallen maar voor de punten gaan, besluit
Zielhuis.

Postma zei in zijn analyse: Ik kom hier rijker vandaan dan dat ik gekomen ben dat is zeker. Maar wat ik precies geleerd heb moeten we nog goed over nadenken. Voorlopig gaat de boot even in de stalling. Maar ik kom terug, daar kan je zeker van zijn.

Windsurfer Bouman revancheert zich

Windsurfer Casper Bouman scoorde een vierde plaats in zijn enige race op 15 augustus. Dit is zijn eerste resultaat onder de twintig en de Hagenaar was daar erg blij mee. Zo, dit resultaat kon ik wel
gebruiken, zei hij met een grote smile op zijn gezicht. Het was een lastige race maar ik koos uiteindelijk de goed kant van de baan en vond de wind die ik nodig heb om te planeren.

Bouman verdedigde zijn geliefde surfsport weer. Het is soms zwaar en moeilijk met weinig wind, maar het is wel de leukste klasse die hier op de spelen rondvaart, besloot hij met een glimlach.

Bouman staat 18de in de ranglijst en er staan nog vijf races op de agenda voor de medal race.

Goede start Booth en Nieuwenhuis

Op vrijdag 15 augustus 2008 kwam het Nederlandse Tornado-duo voor het eerst in actie. Booth/Nieuwenhuis eindigden als derde in de enige race van de dag. Ondanks de weersvoorspellingen liet de aflandige wind lang op zich wachten in Qingdao. Pas eind van de middag was de bries stabiel genoeg voor een wedstrijd in de catamaran klasse. De
oranjezeilers hadden geen goede start en kwamen als zevende om de bovenboei. In het tweede kruisrak zeilden ze zich naar de derde plaats, die ze niet meer afstonden.