KNHS

terug

Nederlandse springpaarden goed in vorm
15 augustus 2008


HONG KONG (KNHS) - Op vrijdagavond werd in het Olympische ruiterstadion van Hong Kong een begin gemaakt met de springwedstrijden. Er kwamen 77 paarden in de piste en het opgebouwde parcours was een leuke inloopproef met zeven steilsprongen, waardoor mogelijke brokkenpiloten nu nog geen kans kregen de opgetrokken hindernissen te slopen. Alle vier de Nederlandse paarden oogden topfit. Maar zij niet alleen, ook hun berijders. Ondanks de warmte lijken de springpaarden het in Hong Kong naar hun zin te hebben.

Bondscoach Rob Ehrens was dan ook na afloop goed te spreken. "De Nederlandse paarden sprongen zonder uitzondering heel goed en deze wedstrijd was een goede voorbereiding op de eerste manche van de landenwedstrijd op zondag. Angelique Hoorn (Wanneperveen) heeft Blauwendraad's O'Brien mooi fit en ze moet ze rustig verder werken. De paarden hebben even niet gelopen en dan is zo'n wedstrijd als hedenavond gewoon een lekkere opwarmer. Ik ben echt tevreden zoals de vier paarden sprongen en mijn niet geringe vertrouwen is nog verder gegroeid. Toch moeten we beducht zijn voor de concurrentie, want ook die is sterk. Dat hebben we vanavond echt kunnen zien. Duitsland, Zweden, Mexico en Brazilië lijken kans te hebben op een plaats bij de laatste acht landen op maandag,k maar ook de Noren en niet te vergeten de Britten, de Amerikanen en de Candezen, en natuurlijk wij. Het zal echt een spannende wedstrijd worden zondag in de eerste manche", aldus Ehrens.
Angelique Hoorn was zeer te spreken over haar AES, NRPS en KWPN goedgekeurde hengst Blauwendraad's O'Brien, waarmee ze met één fout de wedstrijd beëindigde. "De hengst was fris, maar dat is logisch. We hebben na Geesteren geen wedstrijd meer gelopen en alleen af en toe een sprongetje gemaakt. Dus was het te verwachten dat hij erg fris is, maar nu weet ik ook weer wat we morgen moeten doen. De relatieve rust na Geesteren heeft hem volgens mij goed gedaan en O'Brien voelde perfect aan", aldus Hoorn. De amazone, die de eerste vrouw is die deeluit maakt van een Nederlands springruiter team op de Olympische Spelen, vond het niet erg om als allereerste de ring in te moeten rijden. "Het is natuurlijk altijd prettig wanneer je een paar ritten van anderen hebt kunnen zien, maar liever als eerste naar binnen dan als laatste", aldus Hoorn.
Ook Vincent Voorn (Dinteloord) was te spreken over zijn rit met Audi's Apapillon Armanie. "De schimmel sprong heel fijn, alhoewel de controle misschien nog even beter had gekund. Op het einde van het parcours werd Armanie net even sterk en in het meedraaien in de wendingen voelde hij nog even iets stug aan, dus ik weet ook waar ik me morgen mee bezig dien te houden", aldus Voorn, die als één van de in totaal 13 ruiters foutloos bleef in de eerste wedstrijd, die meetelt voor het individuele klassement.
De 17-jarige Eurocommerce Monaco oogt eveneens topfit en sprong heel gemakkelijk over de hindernissen. "Monaco is super te pas en topfit en het is net alsof hij met de dag fitter wordt. Maar weet je, het gevoel is goed en ik heb lekker gereden", aldus Gerco Schröder (Tubbergen), die met één springfout de ring verliet.
Marc Houtzager (Rouveen) bleef weliswaar foutloos, maar overschreed bijna traditioneel met Opium VS weer eens de tijd. "Geen commentaar op te leveren", zei Houtzager en hij verduidelijkte: "Dat was ingecalculeerd, na overleg met Rob. Gewoon een lekker rustig rondje rijden en niets forceren. Dat heb ik gedaan en het voelde perfect. Op iedere sprong toonde de hengst veel souplesse en hij sprong heel lekker relaxed in het rond. Het kon niet beter, ook al omdat ik de rust bij de op wacht gezette KWPN hengst goed kon bewaren".

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Uitslag/tussenstand springen 1e kwalificatie:


1) Christina Liebherr (Zwi) - No Mercy - 0

1) Pedro Beniss (Bra) - Un Blanc de Blancs - 0
1) Taizo Sugitani (Jap) - California - 0

1) Mac Cone (Can) - Ole - 0

1) Stein Endresen (Noo) - Le Beau - 0

1) McLain Ward (UAS) - Sapphire - 0

1) Patrick Lam (HK China) - Urban - 0

1) Bernardo Alves (Bra) - Chupa Chup - 0

1) Vincent Voorn (Dinteloord) - Audi's Alpapillon-Armanie - 0
1) Niklaus Schurtenberger (Zwi) - Cantus - 0
1) Eric Lamaze (Can) - Hickstead - 0

1) Will Simpson (USA) - Carlsson vom Dach - 0
1) Beezie Madden (USA) - Authentic - 0

28) Marc Houtzager (Rouveen) - Opium VS - 2
30) Angelique Hoorn (Wanneperveen) - Blauwendraad's O'Brien - 4
39) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Monaco - 5

Uitslag landenwedstrijd = geen kwalficatie = alleen beslissend voor startvolgorde:


1) USA - 0

2) Zwitserland - 1

2) Brazilië - 1

2) Canada - 1
5) Noorwegen - 2
6) Nederland - 6
12) Duitsland - 22

Meer info zie: http://en.beijing2008.cn/sports/equestrian/ en: http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/Schedule/EQ.shtml

Foto's Vincent, Marc, Angelique en Gerco en hun fans door: www.melissen.net / www.jmint.eu