Ingezonden persbericht

Prachanda gekozen tot premier

De Maoistische leider Pushpa Kamal Dahal - eerder bekender onder zijn combat name 'Prachanda' ­- is vandaag door het parlement van Nepal (de Constituent Assembly) gekozen tot nieuwe premier van Nepal.
Hij kreeg de steun van de Maoisten (227 stemmen), UML (United Marxist Leninist, 108 stemmen) en de MJF (Madhesi Janadhikar Forum, 52 stemmen) plus een aantal kleinere partijen - tezamen 464 stemmen, een ruime meerderheid in het parlement waarin 577 volksvertegenwoordigers hun stem uitbrachten.

Hij versloeg de kandidaat van de Nepali Congress, Sher Bahadur Deuba, die totaal slechts 113 stemmen vergaarde.
Dahal zal de tweede communistische premier zijn die Nepal heeft gekend, na Mohan Adhikari in de jaren tachtig. Het betekent ook een definitieve ommekeer in het leven van Dahal, die gedurende tien jaar de Maoistische revolutie leiding gaf 'vanuit de jungle'.

De redactie van Nepal Nieuws, zojuist gearriveerd in Kathmandu, voelt de opluchting. De laatste weken leek de verkiezing van de premier nog het meest op een wielerwedstrijd, waarbij verschillende allianties werden voorgekookt om de zege te pakken. Zegt een man op de straat: ' We zijn blij dat de kogel door de kerk is. Voor iedereen was het ondenkbaar dat Koirala terug zou komen, en dat zou tot veel onrust hebben geleid. We hopen nu op en constructieve periode. Rust, dat hebben we nodig.'

Naar alle waarschijnlijkheid gaan er negen ministersposten naar de Maoisten, zes naar de UML en vier naar de MJF. De Maoisten zullen naar verluidt leiding geven aan het nog op te richten Ministerie van Defensie (die post viel altijd direct 'onder het paleis' in vroeger tijden). Dat zal het nodige geknars der tanden geven bij de legertop, die nu verplicht zullen worden om de Maoistische strijders te integreren in het Nepalese leger.

Baburam Bhattarai, de tweede man van de Maoisten, zei dat de paramilitaire structuur van de Young Communist League (YCL) vanaf vandaag ontbonden is.

Oppositiepartij Nepali Congress vindt dat de onafhankelijkheid van het leger in het geding is.

Al dit nieuws verdringt het feit dat vandaag wederom een groot aantal (1068 om precies te zijn) Tibetanen zijn gearresteerd, die blijven demonstreren voor de Chinese ambassade in Kathmandu.

Vorige nieuwsbrieven: zie het http://www.nepal.nl/nieuws.htm
Nepal Nieuws Archief