Ingezonden persbericht


Deventer, 16 augustus 2008

Reactie Auping op bericht van Phi-ton

Beddenfabrikant Phi-ton heeft Auping in kort geding gedaagd omdat zij bezwaar heeft tegen de reclameslogan: `Geen bed ventileert beter'. Afgelopen donderdag 14 augustus heeft de rechter Auping in het gelijk gesteld en geen van de eisen van Phi-ton ingewilligd.

Vochtventilatie is één van de kernwaarden van Auping, al meer dan 120 jaar. Het is daarom vanzelfsprekend dat Auping de slogan `Geen bed ventileert beter', blijft inzetten. De uitspraak van de rechter geeft Auping daarvoor werkelijk alle ruimte.

De strijd om de consument voert Auping bij voorkeur op de markt, niet in de rechtszaal. Het bevreemdt Auping nu ook dat Phi-ton na het verlies in kort geding, nu aandacht voor dit verlies in de media zoekt. In haar berichtgeving verdraait Phi-ton evenwel de feiten, publiceert zonder toestemming onderzoeksgegevens van Auping en laat essentiële informatie achterwege. Phi-ton toont zich hiermee een slecht verliezer, vindt Auping.

De informatie die Phi-ton achterwege laat, is onder andere het onderzoeksrapport van `Deutsche Grundlich' waarnaar de rechter verwijst. Auping hecht ­net als de rechter- groot belang aan dit onderzoek. De belangrijke resultaten van het Duitse EIM-onderzoek zijn bij Auping op te vragen.

De huidige frustratie van Phi-ton laat zich raden, omdat ook de rechter klaarblijkelijk geen enkel belang hechtte aan de uitkomsten van het TNO-onderzoek dat Phi-ton recentelijk heeft laten uitvoeren en waarop zij de hele juridische aanval op Auping heeft gebaseerd. Het betrof een onderzoeksmethode die Auping in het verleden samen met TNO heeft ontwikkeld. Voortschrijdende inzichten hebben Auping ingegeven dat de opzet van dat onderzoek niet geschikt was voor het meten van vochtventilatie, waarna is uitgeweken naar het gerenommeerde Duitse onderzoeksinstituut EIM. Phi-ton heeft op het verkeerde paard gewed.

Vervolgens laat Phi-ton na de uitspraak van de rechter te presenteren. Hieronder een gedeelte daaruit.

...De voorzieningenrechter oordeelt ten overvloede dat het verzochte zou zijn afgewezen, als er naar zijn oordeel wel sprake van een spoedeisend belang zou zijn geweest. Wat na de toezeggingen van Auping op 14 juli 2008 resteert, is de zogeheten pariteitclaim bestaande uit "geen bed ventileert beter". Het valt de voorzieningenrechter allereerst op dat het verwijt dat Phi-ton aan Auping maakt een wij sterk "de pot verwijt de ketel" karakter heeft immers Phi-ton adverteert met slogans als "zo goed heeft u nog nooit geslapen" en "het hoogst comfort voor alle leeftijden" en het naar de voorzieningenrechter aanneemt niet scabreus bedoelde "het enige dat het genot nog kan verhogen". De gemiddeld geïnformeerde, omzichtige en oplettende gewone consument zal uiteraard begrijpen dat het ook hier om enige overdrijving gaat. Dat geldt naar het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter ook voor de slogan "geen bed ventileert beter", waarbij nog een factor zal zijn, dat de gemiddelde consument die een bed koopt zich laat voorlichten door dealers en die zullen zeker weten dat het hier een overdrijving betreft hetgeen ook blijkt uit correspondentie als productie 18 door Phi-ton in het geding gebracht. Gelet op de inhoud van deze brieven zullen deze dealers ongetwijfeld aan hun klanten voorhouden dat zij vinden dat Phi-ton de best ventilerende producten maakt. Auping heeft haar bewering dat "geen bed beter ventileert" bovendien onderbouwd met een 'Deutsch Gründlich" rapport van 16 januari 2008 met de conclusie dat waar het gaat over vochtventilatie de matras van Auping "excellent" is vallend onder rating 1. Wat de voorzieningenrechter toch enigszins de indruk geeft op het verkeerde been gezet te worden is de weigering van de kant van Phi-ton om een blijkbaar ook bestaand rapport van hetzelfde Duitse instituut EIM in het geding te brengen, terwijl zij bij haar reclame (productie 3) naar dit instituut verwijst en stelt dat dit instituut heeft vastgesteld dat de vochtdoorlatendheid in waarderingsschaal "zeer goed" valt."...

Volledigheidshalve verwijst Auping naar de volledige uitspraak van de voorzieningenrechter: www.boek9.nl.

Eigenlijk heeft Auping er geen behoefte aan de strijd publiekelijk te voeren. Een reactie op het initiatief van Phi-ton kon echter niet achterwege blijven, temeer omdat de rechter klare wijn schenkt. Wat Auping betreft is hiermee de kous af.

Auping is desgevraagd te allen tijde bereid haar visie op de zaak te verwoorden teneinde de redacteur/journalist de gelegenheid te geven de eenzijdigheid van de Phi-ton berichtgeving te nuanceren.



Ingezonden persbericht