Waterschap Brabantse Delta


Breda: Waterschap opent poorten buitenplaats Bouvigne op 17 augustus

Breda: Waterschap opent poorten buitenplaats Bouvigne op 17 augustus

Waterschap Brabantse Delta opent op zondag 17 augustus de poorten van buitenplaats Bouvigne aan de Bouvignelaan 5 in Breda. Tijdens deze dag zijn het kasteel en de kasteeltuinen open in het kader van het Zomerfestival Ginneken en kunnen bezoekers de nieuwbouwplannen bekijken. De buitenplaats is geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Entree is gratis. Professionele gidsen vertellen in het kasteel over de historie van Bouvigne. Twee troubadours zorgen voor een sfeervolle muzikale omlijsting en voor de kinderen is er een springkussen.

Nieuwbouwplannen
Het waterschap presenteert tijdens het Zomerfestival Ginneken uitgebreid de plannen voor een nieuw kantoor, dat de plaats inneemt van zeven (niet-monumentale) gebouwen aan de rand van de buitenplaats. Tijdens de bouwwerkzaamheden zijn de hoofdingang en het parkeerterrein afgesloten. Het waterschap adviseert u te parkeren op het parkeerterrein bij het naastgelegen Restaurant Bouvigne Paradijs en via de oude hoofdpoort naar binnen te gaan.

Fuchsia's en flamingo's
Kasteel Bouvigne is sinds 1973 in het bezit van het waterschap. In 1554 duikt het kasteel voor het eerst op in een officiële akte: het testament van de vroegere eigenaar Jacob van Brecht. In dit testament is het kasteel omschreven als een statig stenen huis omgeven door grachten. Het kasteel is in de loop der tijd uitgebreid. Het begon met het stenen huis, waarop later de eerste verdieping van de toren is gebouwd (tussen 1554 en 1611). In de drie jaar daarna is de toren verhoogd met een tweede verdieping. Het resultaat is het kasteel zoals wij het kennen.

Bouvigne heeft drie verschillende tuinen: een Franse, een Engelse en een Duitse. Deze tuinen zijn vooral bekend vanwege de grote verzamelingfuchsia's. In totaal staan er zo'n honderd verschillende soorten. In de tuinen van Bouvigne staan ook diverse beelden. Zo bevinden zich aan de rand van het grasveld in de Engelse tuin vijf flamingo's van de Poolse kunstenaar Bronislaw Chromy. Meer informatie over kasteel Bouvigne, de tuinen en de vaste beeldencollectie, vindt u op www.brabantsedelta.nl/bouvigne.