Gemeente Enschede

Tentoonstelling "Van graan tot brood"

Vanaf zondag 17 augustus t/m zondag 28 september is er in bezoekerscentrum
Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark een tentoonstelling over granen
en brood. Bovendien wordt op zondag 17 augustus van 11.00 - 16.00 uur alweer de derde biologische markt gehouden; op deze dag kunnen kinderen zelf een broodje bakken in de oude houtoven die op het erf van het bezoekerscentrum staat! Voor kinderen, die vaak de oorsprong van veel voedingsmiddelen niet meer kennen, is het leerzaam om in de tentoonstelling de weg van een graankorrel te kunnen volgen, voordat hij als (zelfgebakken) broodje op hun bord terechtkomt.

De sfeer van een oude bakkerij
Gedurende de tentoonstelling wordt een deel van het bezoekerscentrum omgetoverd tot een ambachtelijke bakkerij. Compleet met toonbank en attributen voor het ambachtelijke broodbakken probeert NatuurEducatie van de gemeente Enschede de sfeer van een echte bakkerij zoveel mogelijk te doen herleven.
Omdat brood ook in deze moderne tijden nog steeds een zeer gezond en onontbeerlijk voedingsmiddel is, wordt de nadruk gelegd op de granen waarvan een brood wordt gebakken en de manier waarop zo'n oergezond basisproduct als brood wordt gebakken! Op de es bij het bezoekerscentrum zijn diverse graansoorten
ingezaaid, waar doorheen een educatief graanpad is uitgezet. Het is interessant om de verschillende graansoorten eens met elkaar te vergelijken. Een informatieve folder helpt wandelaars om de graansoorten uit elkaar te houden en geeft informatie over het gebruik van de granen en speciale kenmerken.

Belangrijk brood
Vroeger werd er in Nederland evenveel roggebrood als tarwebrood gegeten.
En natuurlijk worden vele graansoorten verwerkt in allerlei andere levensmiddelen, zoals pastasoorten, muesli, koeken en bier. Met behulp van de informatiepanelen komen bezoekers van de tentoonstelling alles te weten over manieren om graan te verbouwen, hoe je graan moet oogsten en de manier waarop ze dat vroeger deden en tegenwoordig doen.
Ook wordt uit de doeken gedaan hoe men vroeger graan ontdekte als voedselbron: in een ver verleden merkten onze voorouders dat de zaden van bepaalde grassoorten heel smakelijk en voedzaam waren. De Egyptenaren veredelden al graszaden tot diverse graansoorten; onlangs is het zelfs gelukt om zo'n oeroude graankorrel te laten ontkiemen. Het is dus eigenlijk geen onzin om te stellen dat wij in feite gras eten als ontbijt of lunch!

Oogstmaand
Aan het eind van de zomer is het tijd om het graan te oogsten. Voor verdere verwerking worden de graankorrels gemalen en gezeefd. Vroeger deed de molenaar dat met de maalstenen van zijn molen. Daarna wordt het meel met water gekneed tot deeg en verwerkt tot brood. Kinderen mogen dat op zondag 17 augustus zelf ervaren; bovendien biedt NatuurEducatie aan de groepen 5 van het basisonderwijs in september de gelegenheid om samen met Pluis de Muis alles te weten te komen over graan en brood! Er bestaan natuurlijk vele smaakvolle broodsoorten; in de tentoonstelling zijn allerlei soorten broden, broodjes en broodproducten te bewonderen.
Bovendien is er op zondag 17 augustus tijdens de biologische markt een broodkraam waar men vele heerlijke broodproducten kan kopen.

Openingstijden en meer informatie
Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner is bereikbaar via de hoofdingang (met de adelaars) van het Abraham Ledeboerpark aan de Hengelosestraat te Enschede.
Na 300 meter ligt aan de rechterkant het gemeentelijk bezoekerscentrum.
Hier is de tentoonstelling te bezichtigen en op zondag 17 augustus de biologische markt te bezoeken.
De openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.00 uur en op zondag van 11.00 - 17.00 uur. (Biologische markt van 11.00 - 16.00 uur)
De toegang is gratis.

11 augustus 2008