Tentoonstelling "Van graan tot brood"
Vanaf zondag 17 augustus t/m zondag 28 september is er in
bezoekerscentrum
Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark een tentoonstelling over
granen
en brood. Bovendien wordt op zondag 17 augustus van 11.00 - 16.00 uur
alweer de derde biologische markt gehouden; op deze dag kunnen
kinderen zelf een broodje bakken in de oude houtoven die op het erf
van het bezoekerscentrum staat! Voor kinderen, die vaak de oorsprong
van veel voedingsmiddelen niet meer kennen, is het leerzaam om in de
tentoonstelling de weg van een graankorrel te kunnen volgen, voordat
hij als (zelfgebakken) broodje op hun bord terechtkomt.
De sfeer van een oude bakkerij
Gedurende de tentoonstelling wordt een deel van het bezoekerscentrum
omgetoverd tot een ambachtelijke bakkerij. Compleet met toonbank en
attributen voor het ambachtelijke broodbakken probeert NatuurEducatie
van de gemeente Enschede de sfeer van een echte bakkerij zoveel
mogelijk te doen herleven.
Omdat brood ook in deze moderne tijden nog steeds een zeer gezond en
onontbeerlijk voedingsmiddel is, wordt de nadruk gelegd op de granen
waarvan een brood wordt gebakken en de manier waarop zo'n oergezond
basisproduct als brood wordt gebakken! Op de es bij het
bezoekerscentrum zijn diverse graansoorten
ingezaaid, waar doorheen een educatief graanpad is uitgezet. Het is
interessant om de verschillende graansoorten eens met elkaar te
vergelijken. Een informatieve folder helpt wandelaars om de
graansoorten uit elkaar te houden en geeft informatie over het gebruik
van de granen en speciale kenmerken.
Belangrijk brood
Vroeger werd er in Nederland evenveel roggebrood als tarwebrood
gegeten.
En natuurlijk worden vele graansoorten verwerkt in allerlei andere
levensmiddelen, zoals pastasoorten, muesli, koeken en bier.
Met behulp van de informatiepanelen komen bezoekers van de
tentoonstelling alles te weten over manieren om graan te verbouwen,
hoe je graan moet oogsten en de manier waarop ze dat vroeger deden en
tegenwoordig doen.
Ook wordt uit de doeken gedaan hoe men vroeger graan ontdekte als
voedselbron: in een ver verleden merkten onze voorouders dat de zaden
van bepaalde grassoorten heel smakelijk en voedzaam waren. De
Egyptenaren veredelden al graszaden tot diverse graansoorten; onlangs
is het zelfs gelukt om zo'n oeroude graankorrel te laten ontkiemen.
Het is dus eigenlijk geen onzin om te stellen dat wij in feite gras
eten als ontbijt of lunch!
Oogstmaand
Aan het eind van de zomer is het tijd om het graan te oogsten. Voor
verdere verwerking worden de graankorrels gemalen en gezeefd. Vroeger
deed de molenaar dat met de maalstenen van zijn molen. Daarna wordt
het meel met water gekneed tot deeg en verwerkt tot brood. Kinderen
mogen dat op zondag 17 augustus zelf ervaren; bovendien biedt
NatuurEducatie aan de groepen 5 van het basisonderwijs in september de
gelegenheid om samen met Pluis de Muis alles te weten te komen over
graan en brood! Er bestaan natuurlijk vele smaakvolle broodsoorten; in
de tentoonstelling zijn allerlei soorten broden, broodjes en
broodproducten te bewonderen.
Bovendien is er op zondag 17 augustus tijdens de biologische markt een
broodkraam waar men vele heerlijke broodproducten kan kopen.
Openingstijden en meer informatie
Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner is bereikbaar via de hoofdingang
(met de adelaars) van het Abraham Ledeboerpark aan de Hengelosestraat
te Enschede.
Na 300 meter ligt aan de rechterkant het gemeentelijk
bezoekerscentrum.
Hier is de tentoonstelling te bezichtigen en op zondag 17 augustus de
biologische markt te bezoeken.
De openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.00 uur
en op zondag van 11.00 - 17.00 uur. (Biologische markt van 11.00 -
16.00 uur)
De toegang is gratis.
11 augustus 2008
Gemeente Enschede