Ingezonden persbericht


Zondag 17 augustus - Dichters en songwritersavond op Camping Stortemelk te Vlieland

Met o.a. Piet Gerbrandy, Els Moors, Elmar Kuiper, Kees Wennekendonk, Harold K., Bas Kwakman en Tsead Bruinja

Op zondag 17 augustus wordt voor de tweede maal een literaire avond georganiseerd op camping Stortemelk te Vlieland. Er zullen voordrachten in het Nederlands en Fries te horen zijn door Piet Gerbrandy, Els Moors, Elmar en Tsead Bruinja. Daarnaast is er muziek door Harold K. en Kees Wennekendonk. De presentatie ligt net als vorig jaar in de bekwame handen van Bas Kwakman van Poetry International.

Datum: zondag 17 augustus
Locatie: Kampeerterrein Stortemelk, De Bolder (grote zaal), Vlieland Aanvang: 21.00 uur

Website: http://www.stortemelk.nl/

----------

Zaterdag 23 augustus - Groot internationaal dichtersfestival Frjemde kusten / Vreemde kusten op zaterdag 23 augustus te Leeuwarden

Met o.a. Nynke Laverman, Kader Abdolah, Abdelkader Benali, Breyten Breytenbach (Zuid-Afrika),Tsjêbbe Hettinga, Gerrit Komrij, Albertina Soepboer, Sjoerd Kuyper, Elmar Kuiper, Tsead Bruinja, Cornelis van der Wal, Raoul Schrott (Oostenrijk), en Sigurbjörg Thrastardottir (IJsland).

Op de eerste zaterdag van het Frysk Festival wordt in Leeuwarden een grote internationale poëziemanifestatie georganiseerd. Gedurende een dag, van zonsopgang tot middernacht, is op tal van plekken in de stad poëzie te horen, te lezen, te zien en te beleven.

Poëzie is sterk verbonden met Leeuwarden. Het is de stad van dichter en scheepsarts J.J. Slauerhoff (1898-1938), één van Nederlands grote klassieke dichters. Recent werd Slauerhoff 'herontdekt' dankzij een bloemlezing van muzikant en componist Henny Vrienten en door prachtige fadobewerkingen van Christina Branco en Nynke Laverman. Leeuwarden is evenzeer de woonplaats van Tsjêbbe Hettinga, in Nederland en ver daarbuiten beschouwd als groot dichter en bijzonder voordrachtskunstenaar. De titel van het festival, 'Frjemde kusten', is ontleend aan een van zijn gedichten. En Leeuwarden is de stad waar mensen zomaar poëzie tegenkomen. Op één van de 37 tableaus met daarop gedichten die op straat tussen de reguliere tegels liggen. Als rode draad door het Dichtersfestival Frjemde kusten lopen de reizen die Slauerhoff maakte over zee, naar landen als Portugal, Zuid-Afrika, Marokko en andere verre en vreemde kusten.

Bij het krieken van de dag zijn de eerste poëtische klanken te horen: in de Prinsentuin kan men luisteren naar de De Leginde van it Ljocht, een voorstelling met poëzie van Tsjêbbe Hettinga, met muziek van organist Klaas Hoek. Na deze voorstelling kunt u genieten van een heerlijk Frysk Festival ontbijt.

Frjemde kusten is ook te beluisteren op de grachten van Leeuwarden. Gedurende de dag varen er verscheidene pramen en fluisterboten met o.a. de Friese dichters Cornelis van der Wal en Tsead Bruinja aan boord. Speciaal voor kinderen vaart Sjoerd Kuyper met een van deze bootjes mee. In de middag rijden er riksja's door de stad die het publiek langs de poëzietableaus voeren.

Hoe de deelnemende dichters met het thema Frjemde kusten in hun eigen werk omgaan, wordt besproken in het Frysk festivalcafé in schouwburg De Harmonie.

In De Prinsentuin vindt 's avonds de grote finale van het festival plaats met tal van optredens van dichters uit binnen- en buitenland. Friese dichters als Albertina Soepboer en Elmar Kuiper lezen voor uit eigen werk en stellen internationale collega's als Breyten Breytenbach (Zuid-Afrika) en Sigurbjörg Thrastardottir (IJsland) voor aan het publiek, Kader Abdolah verhaalt over zijn relatie met Slauerhoff, Gerrit Komrij leest uit eigen werk. Daarnaast wordt speciaal voor dit dichtersfestival, een muzikale versie van het gedicht 'Frjemde kusten' van Tsjêbbe Hettinga, gezongen door Nynke Laverman.

Datum: zaterdag 23 augustus 2008
Locatie: Verschillende locaties in Leeuwarden, waaronder Schouwburg de Harmonie en de Prinsentuin Tijden: Van zonsopgang tot middernacht
Toegang: De voorstelling Leginde fan it Ljocht kost ¤ 15,00 - voor de rest zijn de activiteiten gratis toegankelijk!

Web: http://www.fryskfestival.nl/frontend/programma_details.php?id=4