Persberichten Eemland zuid, 13.30 uur

Utrecht, 17-08-2008

Poging brandstichting

AMERSFOORT Op de Everard Meijsterweg heeft de politie in de nacht van vrijdag 15 op zaterdag 16 augustus een man aangehouden die verdacht wordt van poging tot brandstichting.

Omstreeks 01.15 uur werden agenten naar een bedrijfspand aan de Everard Meijsterweg gestuurd in verband met een verdachte situatie. Hier zou een verdacht persoon lopen. Ter plekke zagen agenten een persoon die voldeed aan het signalement en met een jerrycan tegen de muur stond. Bij het zien van de agenten maakte hij zich uit de voeten en rende in de richting van de Arnhemseweg. Onderweg gooide hij de jerrycan weg. De verdachte, een 21-jarige man uit Almere, kon even later worden aangehouden. Hij stonk naar benzine. Uit onderzoek bleek dat de man benzine over de muren en ramen had gegoten. De man is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor en ingesloten.

Omstreeks 22.30 uur werden agenten zaterdagavond wederom naar de Everard Meijsterweg gezonden in verband met een brand in hetzelfde bedrijf. Ter plekke zagen agenten dat de vlammen inmiddels al uit de schoorsteen van het pand kwamen. De brandweer bluste de brand. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Winkeldiefstal

AMERSFOORT Op de Utrechtsestraat heeft de politie zaterdagmiddag vier winkeldieven afkomstig uit Polen aangehouden.

De politie werd omstreeks 15.30 uur gebeld door een beveiligingsmedewerker van een winkel aan de Utrechtsestraat. Hij had gezien dat vier personen goederen aan het verzamelen waren, in tassen stopten en vervolgens zonder deze af te rekenen bij de kassa de winkel waren uitgelopen. De beveiligingsmedewerker gaf de signalementen door en de politie trof drie verdachten die voldeden aan het signalement aan op de Bloemendalsestraat. In de auto van de verdachten trof de politie verschillende tassen met kleding aan. Na enige tijd posten, kwam de vierde verdachte, die voldeed aan het signalement, aanlopen. Hierop werd hij ook aangehouden. Zijn tas bleek geprepareerd te zijn. De kleding werd in beslag genomen, de auto werd weggesleept. De vier verdachten, vier mannen (tussen 20 57 jaar) en afkomstig uit Polen, werden in verzekering gesteld.

Verkeersongeval

AMERSFOORT Op de kruising Brouwerstraat/Van Asch van Wijkckstraat vond vrijdagochtend 15 augustus een aanrijding plaats tussen een automobilist en een fietser. De automobilist reed vervolgens door.

Omstreeks 09.30 uur reed een rode personenauto over de busbaan vermoedelijk vanuit de richting van de van Asch van Wijckstraat in de richting van het Stationsplein. Hij reed vermoedelijk door het rode verkeerslicht waarna de bestuurder in botsing kwam met een fietser die groen licht had. De fietser kwam ten val, maar de bestuurder van de auto reed door. Dit alles werd gezien door een taxichauffeur die vervolgens achter de automobilist aanreed en hem klem reed op de Groen van Prinsterenlaan. Hier kon de verdachte, een 44-jarige man uit Rotterdam, door agenten worden aangehouden voor het doorrijden na een aanrijding. De adem van de man riekte naar het inwendige gebruik van alcohol. Op het bureau gaf de ademtest 320 ug/l aan. Tevens reed de man met een volledige ontzegging van zijn rijbewijs. Het rijbewijs was sinds mei 2005 volledig ongeldig verklaard. Ook bleek de auto niet verzekerd te zijn en was de APK verlopen. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. De fietser, een 61-jarige man uit Amersfoort, liep gelukkig geen letsel op. Wel raakte zijn fiets beschadigd.

Twee gewonden

STOUTENBURG Een racefietser en voetganger raakten op zaterdagmiddag 16 augustus gewond bij een aanrijding.

Rond 13.30 uur liepen een 54-jarige vrouw uit Amersfoort en haar 56-jarige echtgenoot over het fietspad van de Hessenweg. Zij wilden de weg oversteken. De man liep aan de rechterzijde van het fietspad, de vrouw was alvast aan de linkerzijde van het fietspad gaan lopen. Over het fietspad reed een 45-jarige racefietser uit Bennekom. Er was meer dan genoeg ruimte tussen de twee voetgangers en de fietser besloot tussen hen door te fietsen en gebruikte zijn fietsbel om de voetgangers te waarschuwen.

Net op het moment dat hij de twee wilde passeren, keek de voetgangster achterom, schrok van de fietser en stapte naar rechts. Daardoor werd zij aangereden en kwamen zij en de fietser ten val.

De fietser had gelukkig een valhelm op. Hij liep enkele schaaf- en snijwonden op. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd een wond aan zijn kin gehecht. De voetgangster had last van haar onderrug en stuitje. Zij werd eveneens in het ziekenhuis onderzocht. Beiden mochten vervolgens het ziekenhuis verlaten.

Gewapende overval

AMERSFOORT Op zaterdagavond 16 augustus werd een gewapende overval op een winkel gepleegd.

Rond 21.15 uur kwam een man een winkel aan het Piet Mondriaanplein binnen. Hij bedreigde een medewerker van de winkel met een wapen en eiste geld. Ook een andere medewerker werd door hem bedreigd, maar het lukte de verdachte niet een kassa te openen. Hij verliet vervolgens de winkel zonder geld buit te hebben gemaakt.

De politie ging met meerdere eenheden ter plaatse en aan de hand van het signalement werd in de omgeving naar de verdachte gezocht. Hij werd niet meer aangetroffen.

De verdachte was een licht getinte jongeman van ± 1.75 meter. Hij droeg een bruine sweater met een capuchon en een zwarte joggingbroek.

Aan getuigen die de overval hebben gezien, of die de verdachte op of in de omgeving van het Piet Mondriaanplein hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district van Eemland zuid op telefoonnummer 0900-8844.

Fietsendief

AMERSFOORT Een fietsendief kwam in de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 augustus niet ver met zijn buit.

Rond 03.40 uur kreeg de politie de melding dat iemand bij het Station Amersfoort een fiets had gestolen. Agenten gingen ter plaatse en spraken met de getuige. Hij gaf een signalement van de verdachte en een fietsrichting. Agenten gingen die kant op en troffen de verdachte, een 34-jarige man uit Soest, op de Barchman Wuytierslaan aan. Hij werd aangehouden en de fiets werd in beslag genomen.

Alcoholcontroles

AMERSFOORT De politie heeft op zaterdagavond 16 en de daaropvolgende nacht op alcohol gecontroleerd.

Tussen 20.30 uur en 23.45 uur werd op de Amsterdamseweg gecontroleerd. 282 Bestuurders moesten een blaastest afleggen, drie daarvan hadden te veel gedronken. Zij werden aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Op de Daam Fockemalaan moesten tussen 01.15 uur en 03.30 uur 124 bestuurders blazen, drie van hen hadden te veel alcohol achter hun kiezen. Ook deze drie werden aangehouden. Tegen het drietal is proces-verbaal opgemaakt. Eén van hen was beginnend bestuurder. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Drugs

AMERSFOORT In verband met vermoedelijke handel in drugs werden op vrijdagavond 15 augustus twee verdachten aangehouden.

Rond 20.50 uur reden agenten over de Van Randwijcklaan. Daar zagen zij dat twee mannen vanuit een auto iets aan een fietser gaven. Agenten hadden het idee dat dit mogelijk drugs betrof. Zij reden naar de auto toe en controleerden de twee inzittenden, mannen van 41 en 54 jaar oud en afkomstig uit Amersfoort. De 41-jarige werd door justitie gezocht en werd daarop door de agenten aangehouden. Hij had echter een tasje om zijn nek en zag nog net kans dat tasje aan de fietser te geven. Die zette het op een lopen en één van de agenten ging achter hem aan. Daarop zag de 54-jarige verdachte kans om er vandoor te gaan.

De agent die achter de verdachte met het tasje aanging, hield hem in een brandgang achter de Van Spilbergenstraat aan. Tijdens zijn vlucht had deze verdachte, een 47-jarige man uit Amersfoort, iets weggegooid. Dat bleek een pakje met vermoedelijk drugs te zijn en een envelop met een geldbedrag.

De twee aangehouden verdachten zijn in het politiebureau ingesloten en voor nader onderzoek in verzekering gesteld. Het onderzoek naar hen en de ontkomen 54-jarige verdachte wordt voortgezet.