Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

TORNADO-DUO BOOTH/NIEUWENHUIS VIJFDE OVERALL NA LANGE DAG

Qingdao / China, 17 augustus 2008

----------
Op zondag 17 augustus 2008, steeg het Nederlandse Tornado-duo Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis naar de vijfde plek overall. De catamaranzeilers finishten derde in de enige race van de dag op het olympische water van Qingdao. Er stond een straffe zuidoostenwind bij een ruige zee en zware regenval. Daardoor raakte het comité in problemen en lag het Tornado-veld urenlang te wachten bij prachtig zeilweer. Hoewel er drie wedstrijden op het programma stonden, kon er dus slechts één plaatsvinden. De Spanjaarden Echavarri en Paz gaan nog altijd aan de leiding, met de Australiërs Bundock/Ashby in hun kielzog. De Nederlanders zijn slechts een punt van het podium verwijderd en staan gelijk in score met de nummers vier, de Argentijnen Lange en Espinola.

Het eerste startschot zou om 12.00 uur plaatselijke tijd klinken, maar de mulithulls en Stars keerden onverrichter zaken terug. Het startschip maakte namelijk water. Na een uur uitstel op de wal, werden de zeilers weer het water opgestuurd. Nieuwenhuis: "Toen kreeg het comité de baan er niet in vanwege te hoge golven en hebben we drieënhalve uur in goede wind gewacht. Dat was teleurstellend. Uiteindelijk hebben we een race gevaren met heel veel wind." De meter wees ruim twintig knopen aan en het was behoorlijk ruw. Booth: "Als je naar China gaat, wil je een hoop dingen doen. Rondkijken en culture snuiven, maar wij kunnen zeggen dat we in een Chinese wasmachine hebben gezeten. Dit waren denk ik de ruigste condities waarin ik ooit heb gezeild. De golven waren steil en braken, wat Texel gewoon op een meer doet lijken." Daardoor werd het een kwestie van risicomanagement: "Sommige concurrenten pushten wat te hard en betaalden de prijs. Er sloegen boten om en andere doken." Booth en Nieuwenhuis wisten overeind te blijven en toch gas te geven. Dat leverde een derde plek op. Jammer
"Het is jammer dat ze op zo'n evenement als dit de boel niet voor elkaar hebben", reageerde Nieuwenhuis aan het einde van deze lange, regenachtige dag. "Dat kan gewoon niet. Gisteren was een aanfluiting met twee wedstrijden die eigenlijk niet gekund hadden. Vandaag weer met dat ze de baan er met een knoop of veertien niet in krijgen. Dat is teleurstellend." Over het feit dat ze nu een punt van het podium verwijderd zijn, zei Nieuwenhuis: "We hebben pas vier races gevaren, dus we moeten nog even. We doen in ieder geval mee." Booth wil er niet eens over nadenken: "Er kan nog zoveel gebeuren, dus het heeft geen zin om ernaar te kijken."

De Spanjaarden Echavarri/Paz en de Australiërs Bundock/Ashby hebben al een gat geslagen van respectievelijk veertien en dertien punten. De Grieken Paschalidis en Trigonis leverden vandaag in met een dertiende plaats. Zij liggen nog op bronzen koers, maar de Argentijnen en Nederlanders volgen op een punt. Het Belgische duo Brouwer/Godefroid kwam als zesde over de eindstreep en klom een plekje in het klassement. Zij staan nu achtste.

Top vijf na vier races:

* ESP - Echavarri/Paz, 12 punten

* AUS - Bundock/Ashby, 13 punten

* GRE - Paschalidis/Trigonis, 26 punten

* ARG - Lange/Espinola, 27 punten

* FRA - Revil/Espagnon, 27 punten

/// Einde

Voor meer informatie of aanvraag van interview, kunt u contact opnemen met: Diana Bogaards, perscontact Team Booth/Nieuwenhuis Chinese GSM: +86 13045009503
E-mail: Diana@diabo.nl