Nederlandse Tafeltennisbond


BEIJING 2008: Olympisch teamgoud voor dames China door zege op Singapore

Topfavoriet China heeft in Beijing de eerste
olympische tafeltennismedaille veiliggesteld. Het vrouwenteam was zondag 17 augustus in de finale met 3-0 te sterk voor Singapore. Brons was er voor Zuid-Korea dat Japan eveneens met 3-0 versloeg.

De Chinese Zhang Yining schreef met haar
teamgenoten Guo Yue en Wang Nan het allereerste olympische landentoernooi bij de vrouwen op haar naam. (FOTO: © Kazuyuki Takahashi / ITTF)

Wang Nan, die in de olympische selectie de voorkeur kreeg boven de hoger geklasseerden Li Xiaoxia en Guo Yan, leverde de eerste game in tegen Feng Tianwei met 9-11. Daarna stelde de voormalig nummer één van de wereld en olympisch kampioene enkelspel van Sydney (2000) orde op zaken. De 29-jarige Chinese pakte de volgende drie games met 11-3, 11-8 en 11-6.

Zhang Yining verloor tegen Li Jia Wei ook de eerste game met 11-9. Daarna gaf de olympisch kampioene enkel- en dubbelspel van Athene (2004) extra gas en liet Li volledig kansloos. De gamestanden (11-3, 11-4 en 11-7) op het scorebord waren veelzeggend.

Het karwei werd in het uitzinnige Peking University Gymnasium afgemaakt door het dubbel Zhang Yining/Guo Yue. Ze lieten Li Jia Wei en Wang Yue Gu kansloos. De eerste game ging met 11-8 naar het Chinese koppel, dat ook in de tweede game met 11-5 oppermachtig was. De beslissende game leverde een 11-6 winst en daarmee de olympische titel op. Voor Singapore betekende het zilver wel de eerste olympisch medaille voor het land in 48 jaar.

Eerder op de dag wist Zuid-Korea zich te verzekeren van het brons in de landenwedstrijd. De Zuid-Koreaansen waren een maatje te groot voor het Japan van vlaggendraagster Ai Fukuhara. Kim Kyung Ah en Dang Ye Seo brachten het team op voorsprong door allebei met 3-1 hun enkelpartij te winnen. Het dubbel (Park Mi Young/Kim Kyung Ah) stelde eremetaal veilig door met 3-0 Haruna Fukuoka en Sayaka Hirano te kloppen.

Eindstand olympisch landentoernooi, vrouwen

1. China

2. Singapore

3. Zuid-Korea

4. Japan
9. Nederland