KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

17-8-2008

Eerste zeilzilver is binnen

Annemieke Bes, Mandy Mulder en Merel Witteveen hebben het eerste Nederlandse Olympische zeilzilver binnen gehaald in de Yngling klasse. In de medal race konden de Nederlanders hun Engelse rivalen niet achter zich houden. Ze werden vierde en de Engelsen wonnen de laatste eindsprint. Voor het eerst tijdens dit Olympische Kampioenschap stond er veel wind op de Gele Zee en de tien finalisten vochten tegen de grote golven en de stroming in.

Het Oranje team had een vliegende start in de bijzonder zware
omstandigheden. Maar de weersomstandigheden waren in het voordeel van de Engelsen. De Oranje boot sprong van de startlijn en lag goed met de Engelsen twee boten onder zich. Dat zag er goed uit. Heel langzaam, gedurende het eerste kruisrak, kropen de Engelsen naar voren. Onder de Nederlanders uit. Op die positie blijven liggen was, op den duur, niet optimaal voor Mulder, Bes en Witteveen.

Halverwege het eerste kruisrak zagen de Nederlanders meer wind aan de rechterkant van de baan en gingen overstag. Ze kwamen vlak achter de Engelsen uit bij de eerste bovenboei, maar daar probeerden de
Amerikanen er nog tussen te dringen en dat kostte de Nederlanders de aansluiting. Vervolgens kregen de Britten de ruimte om weg te zeilen en daarmee was de strijd om het goud gestreden.

Tijdens de persconferentie zei Merel Witteveen: We wisten dat het kon, maar dat we zo dicht bij het goud zouden komen hadden we niet gedacht. Dit is geweldig.

Maurice Paardenkooper voegde daar aan toen: We zijn heel blij met deze zilveren medaille. We zijn hier heen gekomen om een medaille te winnen. Dat hadden we ook verwacht en dat is gelukt. Dit is een heel erg lekker gevoel.

Had er meer in gezeten? Twee dagen geleden waren de meiden in topvorm en hadden we de juiste condities om ze te verslaan. Maar zo is het niet en de beste heeft gewonnen.

Een uitzonderlijk goed resultaat voor een team dat samen nog geen wedstrijdserie heeft gevaren. Was Mulder verrast? Nee we wisten precies wat we aan elkaar hadden. We kennen elkaar door en door. We hebben het laten zien.

Op de persconferentie kreeg Mulder de vraag van een Amerikaanse journalist wat de grootste kracht van het Yngling project is. Mulder zei, De kracht is dat we tot een maand voor de spelen nog met drie boten konden trainen en optimaliseren. Met mensen die je kan
vertrouwen.

Mulder maakte ook van de gelegenheid gebruik om tijdens de
persconferentie vooral de teamgenoten te bedanken die in Nederland zijn achtergebleven, Marije Faber, Renee Groeneveld, Marije Kampen en Brechtje van der Werf. Vervolgens bedankte Annemiek Bes de coaches Maurice Paardenkooper en Marjon Kooistra en Merel Witteveen bedankte NOC*NSF en het Watersportverbond voor de steun en het geloof in dit Yngling project.

Het goud ging dus naar de tweevoudige wereldkampioenen Sarah Wilson, Sarah Webb en Pippa Wilson. Twee van deze dames wonnen al eens het goud in Athene. En het brons ging de gouden medaille winnaar van 2004 uit Giekenland. het Griekse team van Sofia Bekatorou, Sofia Papadoulou and Virginia Kravarioti.

Het relatief jonge Nederlandse team zat daar in goed gezelschap achter de tafel van de afsluitende persconferentie. De 21 jarige Mulder, de 23 jarige Witteveen en de meer ervaren Bes (30) werden geflankeerd door meerdere gouden Olympische medaille winnaars. En uniek moment in Nederlandse zeilhistorie.

Casper Bouman wint twee RS:X manches

Casper Bouman liet vandaag twee keer zien waarom hij wereldkampioen in de RS:X klasse was in 2006. Hij won beide races op deze 17de augustus en stijgt in het klassement naar een 14de plaats. Met nog drie races te gaan tot de medal race heeft de Hagenaar weer zicht op kwalificatie voor deze laatste sprint met de beste tien van het klassement.

Booth en Nieuwenhuizen 5de

Op zondag 17 augustus 2008, steeg het Nederlandse Tornado-duo Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis naar de vijfde plek overall. De
catamaranzeilers finishten derde in de enige race van de dag op het olympische water van Qingdao. Er stond een straffe zuidoostenwind bij een ruige zee en zware regenval. Daardoor raakte het comité in problemen en lag het Tornado-veld urenlang te wachten bij prachtig zeilweer. Hoewel er drie wedstrijden op het programma stonden, kon er dus slechts één plaatsvinden. De Spanjaarden Echavarri en Paz gaan nog altijd aan de leiding, met de Australiërs Bundock/Ashby in hun kielzog. De Nederlanders zijn slechts een punt van het podium
verwijderd en staan gelijk in score met de nummers vier, de
Argentijnen Lange en Espinola.

Internetadres: www.sailing.org (live boeirondingen)