Ministerie van Defensie

17-08-2008 15:48

AFGHAANSE MINISTER BEZOEKT URUZGAN

De Afghaanse minister Zia van Rural Rehabilitation and Development heeft gisteren tijdens een bezoek aan Uruzgan toegezegd binnenkort veertien contracten voor de ontwikkeling van Uruzgan te tekenen met een waarde van 700.000 dollar. Ook sprak hij zijn dank uit voor de Nederlandse steun en inzet in de provincie.

Het was het tweede bezoek van de minister aan de provincie in Zuid-Afghanistan. In Tarin Kowt legde hij de eerste steen van zowel een provinciekantoor van zijn ministerie als van een moskee. Verder sprak hij onder anderen met de Provincial Development Council, de lokale vertegenwoordigers van zijn ministerie en lokale stamoudsten.

In het PRT-huis op Kamp Holland sprak minister Zia met de commandant Taskforce Uruzgan, kolonel Kees Matthijssen, en de civiele vertegenwoordiger Peter Mollema. De minister gaf aan de voor de bevolking noodzakelijke plannen te willen opstellen en uitvoeren op het gebied van infrastructuur, waterhuishouding, drinkwatervoorziening en erosie. Zijn ministerie wil daarvoor graag ingenieurs sturen, maar zo gaf hij te kennen: âOns werk hangt heel veel af van veiligheid.â Matthijssen, liet daarop weten dat het vergroten van de veiligheid mede afhankelijk is van goed bestuur. Mollema onderstreepte in dat verband het belang van een duidelijk benoemingenbeleid, transparantie van financiën en versterking van het bestuur op provinciaal en districtniveau, die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van Uruzgan.

De Afghaanse minister en de Nederlandse civiele en militaire vertegenwoordiging spraken de intentie uit elkaar vaker te ontmoeten.