Ministerie van Defensie

17-08-2008 15:59

NIEUWE MOBIELE HULPPOST IN URUZGAN



De militairen in Uruzgan beschikken sinds afgelopen week over een nieuwe verplaatsbare medische hulppost. Gisteren is er op Kamp Holland voor het eerst mee geoefend. De voorziening biedt bij vooruitgeschoven patrouilleposten of aan de rand van een inzetgebied extra geneeskundige capaciteit.

In de tent werken een arts, twee verpleegkundigen en twee gewondenverzorgers. Zij beschikken over een traumaset en een poliset, vergelijkbaar met de middelen van een huisartsenpost in Nederland. De luchtmobiele hulppost bestaat uit een binnen- en buitentent en heeft twee in- en uitgangen. Een raamwerkconstructie tussen beide tentlagen fungeert niet alleen als isolatie, maar zorgt er ook voor dat het geheel als een paraplu kan worden uitgevouwen. Binnen een kwartier is de iglo-vormige hulppost ter grootte van een ruime partytent gereed voor gebruik.

Opgevouwen past de luchtmobiele noviteit met toebehoren in twee Mercedes Benzâs met aanhanger. Deze jeeps zijn behalve via de weg ook te vervoeren in of onder een transporthelikopter.